10 nejnebezpečnějších zvířat, se kterými se můžete setkat na dovolené

Když si představíte svou dovolenou, nejspíš vám v hlavě naskočí pohodový obraz: slunce, moře, exotika nebo výlety do hor. Ale příroda má dvě tváře. Umí být nádherná, ale také pořádně zrádná. Zvířata, se kterými se na svých cestách můžete setkat, nejsou vždy roztomilá a přátelská. Některá z nich vás mohou skutečně ohrozit na zdraví, nebo dokonce i na životě. Ať už se chystáte cestovat po Evropě, nebo míříte do některé z exotických destinací, všechna zvířata uvedená v tomto článku mají jedno společné: mohou vaší dovolenou proměnit v hororový zážitek.

1. Komáři: Tichý zabiják tropických oblastí

Tihle drobečkové každoročně způsobí smrt milionů lidí. Přenášejí závažná onemocnění, jako je malárie, horečka dengue, zika nebo žlutá zimnice. A to nejen v Africe nebo Asii, ale i v některých částech Evropy, například na jihu Španělska či Itálie. Proto se nezapomeňte chránit repelenty, používat moskytiéry a při cestách do rizikových oblastí se určitě poraďte o vhodné prevenci v podobně očkování s lékařem. Nezapomeňte si taky sjednat kvalitní cestovní pojištění, které se o vás postará, pokud byste museli do nemocnice nebo potřebovali léky.

2. Hadi: Skrytí mistři jedu

Na nebezpečné hady můžete natrefit nejen v exotických zemích, ale taky v Evropě. Pozor si dejte hlavně na kobry, chřestýše a zmije. Právě poslední zmíněné se letos přemnožily třeba v Chorvatsku. Pokud vás na dovolené uštkne had, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc a zůstaňte co nejvíc v klidu. Zapomeňte na přežité rady typu, že máte ránu zaškrtit nebo jed z ní vysát ústy. Ideálně si zaznamenejte čas uštknutí a hada si i vyfoťte nebo co nejlépe zapamatujte, jak vypadá. V nemocnici pak líp určí vhodný protijed i jeho množství.

3. Štíři: Malí, ale smrtící

I v tomto případě nenajdete štíry jen při cestě za exotikou, ale klidně na ně narazíte i v Evropě, například ve Španělsku nebo na Balkáně. Většina druhů není pro člověka smrtelná, ale existují výjimky jako například štír smrtonoš. Štíři se nejčastěji schovávají pod kameny, ale byly i případy, kdy cestovatele překvapili třeba ve stanech.

4. Medvědi: Králové lesů a hor

V Evropě můžete narazit na medvědy hnědé, například v Rumunsku, na Slovensku nebo v Karpatech. V Americe se můžete setkat s grizzlym, který je mnohem agresivnější. Medvědi se lidem obvykle vyhýbají, ale pokud se cítí ohroženi nebo chrání svá mláďata, mohou zaútočit – a to s fatálními následky. Pokud se tedy chystáte do míst, kde můžete na medvědy narazit, raději si předem zjistěte podrobné informace o bezpečnostních opatřeních a nezapomeňte si přibalit takové vybavení (například sprej proti medvědům), které může riziko napadení medvědem snížit.

5. Žraloci: Postrach oceánů

Šance na útok žraloka je sice malá, ale pokud k němu dojde, obvykle způsobí devastující zranění. Se žraloky se můžete setkat například na pobřeží Jižní Afriky či Austrálie, ale vzácně na ně narazíte i v Chorvatsku nebo Řecku. Pokud chcete omezit riziko setkání se žralokem, sundejte si před koupáním v moři veškeré blyštivé předměty (prstýnky, náramky apod.) – jejich odlesky můžou žralokovy evokovat třpyt rybích šupin a tím ho přilákat. Ideálně se také nekoupejte brzy ráno, nebo naopak při soumraku. To jsou totiž denní doby, kdy se obvykle žraloci vydávají za potravou.

6. Medúzy: Nenápadné, ale zrádné

V moři ještě chvíli zůstaneme. Medúzy jsou sice krásné, ale jejich žahnutí umí být velmi bolestivé, a dokonce smrtelné. Pokud vás medúza požahá, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. Nejlepší obranou je vyhnout se vodám, kde se medúzy vyskytují, a vždy sledovat varování na plážích.

7. Nebezpečné ryby: Skrytá hrozba pod hladinou

V posledních letech se například u pobřeží Itálie a Řecka rozšířily invazivní druhy, jako je třeba ropušnice nebo perutýn. Tyto ryby mají jedovaté trny, které mohou způsobit silnou bolest, otoky a v extrémních případech i smrt. Setkat se s nimi můžete nejen při potápění, ale klidně i během obyčejného plavání u pláže. Pokud dojde k bolestivému kontaktu s těmito druhy, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

8. Pavouci: Osminohé nebezpečí

Kousnutí některých pavouků, jako je třeba černá vdova, může způsobit vážné zdravotní komplikace. Konkrétně černou vdovu potkáte i v Evropě, například v Řecku, Itálii či Chorvatsku, pro zdravého jedince by nicméně neměla představovat ohrožení na životě. Naopak novým, a mnohem nebezpečnějším strašákem je koutník jedovatý. Jen za letošní sezónu způsobil smrt minimálně tří lidí na jihu Itálie a v Řecku. Zákeřnost jeho kousnutí spočívá především v tom, že samo o sobě není bolestivé a tváří se jako štípnutí od komára. Postupně ale u pokousaného člověka dochází ke zdravotním komplikacím, jež se zhoršují a vedou až k celkovému selhání organismu.

9. Lvi a další velké šelmy: Safari, kde jde o přežití

Safari je jedním z největších lákadel Afriky. Kdo by nechtěl vidět lvy, levharty nebo gepardy ve volné přírodě? Ale pozor, tahle divoká zvířata nejsou domácí mazlíčci. Pokud se cítí ohrožena, mohou zaútočit, a to rychle a bez varování. Největší riziko hrozí při neopatrném chování nebo při ignorování pokynů průvodců. A mluvíme-li o nebezpečí safari, je nezbytné upozornit i na další zvířata. Na první pohled krásní a klidní sloni nebo hroši patří ke zvířatům, která mají v Africe na svědomí mnoho smrtících útoků.

10. Krokodýli a aligátoři: Nebezpečí pod hladinou

Krokodýli a aligátoři patří mezi nejnebezpečnější predátory na světě. Mohou vás napadnout během několika vteřin, a to jak v džunglích Jižní Ameriky, tak i v bažinách Floridy nebo při plavání v afrických řekách. Jejich útok je smrtící, a navíc jsou skvělí lovci, kteří umí dokonale splynout s prostředím.

Dovolená je časem odpočinku a dobrodružství, ale zároveň je důležité myslet na rizika, která můžou číhat za rohem, ve vodě, ve vysoké trávě nebo třeba pod kamenem. Určitě se vyplatí myslet na své bezpečí a sjednat si kvalitní cestovní pojištění, které se o vás postará v případě, kdy budete potřebovat lékařské ošetření, léky nebo hospitalizaci. Tak se na něj podívejte v online kalkulačce třeba na Ušetřeno.cz a zbytečně neriskujte.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.