220 000 domácností musí vyměnit kotel do září 2024

Nově bude možné zafinancovat i výměnu plynového kotle či plynového topidla staršího 20 let a více za tepelná čerpadla. Program tak reaguje na požadavky a dotazy zájemců. Podmínkou v tomto případě je, aby byl dům, kam se bude tepelné čerpadlo instalovat, alespoň částečně zateplený, tedy minimálně energetické třídy D. Získat dotaci na tepelné čerpadlo lze až 140 000 Kč v rámci Nová zelená úsporám.

​„Oceňujeme, že ministerstvo reaguje na vývoj trhu a na zájem ze strany veřejnosti. Postupné rozšiřování podpory obnovitelných zdrojů i na další skupiny, jako jsou třeba senioři či nízkopříjmové domácnosti v rámci programu či NZÚ Light, vnímáme velmi pozitivně,“ komentuje René Milota, jednatel společnosti Acetex, která se zabývá instalací fotovoltaiky a tepelných čerpadel.

Až 220 000 domácností musí vyměnit kotel

Výměna starých kotlů bude v následujícím roce velkým tématem. V září 2024 totiž končí provoz kotlů na tuhá paliva 1. a 2. třídy, případně bez určení třídy, tedy těch nejvíce znečišťujících životní prostředí. To se týká až 220 000 tisíc domácností.

„Vlastníci takových kotlů by měli urychleně jednat, výměna kotle za tepelné čerpadlo není otázka dnů či týdnů, ale kolem 4 měsíců včetně projektové a dotační dokumentace. My v Acetexu jsme přijali potřebná opatření a jsme na nárust poptávky připravení. Za opožděnou výměnu hrozí pokuta až 50 000 Kč. A to i opakovaně,“ varuje René Milota z Acetexu.

Úspory až 70 % nákladů

Přechod na ekologický zdroj neznamená jen snížení emisí, ale i snížení nákladů pro domácnost. Podle toho, za jaký typ zdroje tepelné čerpadlo domácnost vymění, může ušetřit až 70 % ročních nákladů. Díky tepelnému čerpadlu máte také nárok na výhodnější tarif (Distribuční sazba D57d je určena domácnostem, které jako hlavní zdroj vytápění používají topný elektrický spotřebič, zejména tepelné čerpadlo. Jedná se o dvoutarifní sazbu, kdy zákazníci 20 hodin denně využívají nízký tarif.

​Podívejte se na konkrétní příklad úspory domácnosti s tepelným čerpadlem.

Realizace: rodinný dům Vyžlovka, Praha – Východ

Instalace: tepelné čerpadlo Stiebel – Eltron HPA 7 Premium s hydromodulem HSBC 300

Spotřeba s tepelným čerpadlem: 5,7 MWh / rok

Původní zdroj: elektrokotel s podlahovým vytápěním

Původní spotřeba: 17 MWh / rok

Dotace Nová zelená úsporám: 100 000 Kč

CELKOVÁ ÚSPORA: cca 67 % ročních nákladů

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.