30 let od rozpadu federace. Odlišný vývoj, pak sblížení obou zemí

Rozdělení Československa bylo pro spoustu lidí překvapením. Názory na to, zda to byl správný či špatný krok, se dosud liší. Z jedné země se nicméně 1. ledna 1993 staly dva státy, které si jsou ovšem v mnohém stále velmi blízké. Ze sociologického a ekonomického hlediska se ale obě země dost liší. 

"Obě společnosti se nějakou dobu po rozdělení vyvíjely dost odlišně a až později nastalo sbližování. Velkou v roli v něm sehrál fakt, že obě jsou členy NATO a Evropské unie. Vytváří to totiž podobné podmínky pro fungování obou společností," popsal sociolog Jan Herzmann pro TN.cz. 

Rozdíly v mentalitě, které tu byly dřív, nicméně podle Herzmanna zůstaly a Slovensko je pořád více kolektivistická společnost, ve které daleko větší úlohu než v Česku hrají rodiny. Česká společnost je naopak více individualistická a rodiny jsou spíše menší. "V poslední době je sociální vývoj na Slovensku méně příznivý než v České republice. Obavy ze zdražování jsou tam výraznější," zmiňuje sociolog. Slováky také podle něj hodně ovlivňuje politická nestabilita v zemi, která je větší než v Česku.

Ekonomicky vede Česko

Z ekonomického hlediska je na první pohled největší rozdíl měna. Zatímco Češi zůstali u koruny, tak Slováci přešli na euro. Rozdílů je ale více a ve většině parametrů se lépe daří Česku. Například průměrná hrubá mzda byla v České republice ve druhém čtvrtletí roku 2022 zhruba 39 tisíc korun, na Slovensku v přepočtu asi 31 tisíc korun. 

[chooze:article;value:481972]

​​Výkon české ekonomiky podle posledních dat Eurostatu dosahoval loni celkem 92 procent průměru zemí EU. Na Slovensku to bylo jen 69 procent. Například v roce 2012 byl přitom rozdíl jen sedm procentních bodů, když Česká republika měla 84 % a Slovensko 77 %. Česko má také nižší nezaměstnanost, která byla v říjnu 3,5 % a na Slovensku ve stejném měsíci 5,9 %.

Nejen tyto ekonomické aspekty jsou jedním z hlavních důvodů, proč u nás také pracuje stále více Slováků. Český statistický úřad (ČSÚ) jich eviduje přes 214 tisíc. Naopak na Slovensku pracuje jen zhruba 6,5 tisíce Čechů. 

Československo vzniklo v roce 1918. Podívejte se, jak se tehdy žilo (02/11): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.