Moderní bydlení

30 let od rozpadu federace. Odlišný vývoj, pak sblížení obou zemí

Rozdělení Československa bylo pro spoustu lidí překvapením. Názory na to, zda to byl správný či špatný krok, se dosud liší. Z jedné země se nicméně 1. ledna 1993 staly dva státy, které si jsou ovšem v mnohém stále velmi blízké. Ze sociologického a ekonomického hlediska se ale obě země dost liší. 

"Obě společnosti se nějakou dobu po rozdělení vyvíjely dost odlišně a až později nastalo sbližování. Velkou v roli v něm sehrál fakt, že obě jsou členy NATO a Evropské unie. Vytváří to totiž podobné podmínky pro fungování obou společností," popsal sociolog Jan Herzmann pro TN.cz. 

Rozdíly v mentalitě, které tu byly dřív, nicméně podle Herzmanna zůstaly a Slovensko je pořád více kolektivistická společnost, ve které daleko větší úlohu než v Česku hrají rodiny. Česká společnost je naopak více individualistická a rodiny jsou spíše menší. "V poslední době je sociální vývoj na Slovensku méně příznivý než v České republice. Obavy ze zdražování jsou tam výraznější," zmiňuje sociolog. Slováky také podle něj hodně ovlivňuje politická nestabilita v zemi, která je větší než v Česku.

Ekonomicky vede Česko

Z ekonomického hlediska je na první pohled největší rozdíl měna. Zatímco Češi zůstali u koruny, tak Slováci přešli na euro. Rozdílů je ale více a ve většině parametrů se lépe daří Česku. Například průměrná hrubá mzda byla v České republice ve druhém čtvrtletí roku 2022 zhruba 39 tisíc korun, na Slovensku v přepočtu asi 31 tisíc korun. 

[chooze:article;value:481972]

​​Výkon české ekonomiky podle posledních dat Eurostatu dosahoval loni celkem 92 procent průměru zemí EU. Na Slovensku to bylo jen 69 procent. Například v roce 2012 byl přitom rozdíl jen sedm procentních bodů, když Česká republika měla 84 % a Slovensko 77 %. Česko má také nižší nezaměstnanost, která byla v říjnu 3,5 % a na Slovensku ve stejném měsíci 5,9 %.

Nejen tyto ekonomické aspekty jsou jedním z hlavních důvodů, proč u nás také pracuje stále více Slováků. Český statistický úřad (ČSÚ) jich eviduje přes 214 tisíc. Naopak na Slovensku pracuje jen zhruba 6,5 tisíce Čechů. 

Československo vzniklo v roce 1918. Podívejte se, jak se tehdy žilo (02/11): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.