37 let od havárie v Černobylu. Ukrajina si připomněla jadernou katastrofu

26. duben 1986. Den, kdy svět zasáhla největší jaderná havárie v dějinách lidstva. Čtvrtý blok jaderné elektrárny v Černobylu během technické zkoušky exploduje a do okolí se začíná šířit nebezpečný radioaktivní mrak.

Přímo v den havárie umírají dva pracovníci elektrárny. Později nemoc z ozáření zabíjí desítky dalších zaměstnanců, včetně hasičů, vojáků nebo inženýrů. Ve středu jejich památku uctil prezident Volodymyr Zelenskyj, politici i pamětníci.

"Šest nebo sedm hodin po výbuchu reaktoru už tam byli naši lidé. Pak přiletěli i piloti vrtulníků, aby uhasili požár. Házeli tam olovo a písek, aby to nehořelo. Likvidátorů zůstalo naživu velmi málo. Neumírají po jednom, ale po desítkách," řekl Ihor Filipenko, likvidátor černobylské jaderné havárie.

[chooze:article;value:493666]

Radioaktivní spad zasáhl hlavně území tehdejšího Sovětského svazu. Zvýšená radiace byla ale zaznamenána prakticky na celé severní polokouli, včetně tehdejšího Československa. Oficiální počty obětí havárie se liší, od několika desítek lidí podle tehdejšího vedení SSSR až po několik tisíc, k čemuž se přiklánějí světoví odborníci.

Sovětské úřady jadernou havárii nejdříve zamlčovaly a později zlehčovaly. Tisíce lidí z okolí Černobylské jaderné elektrárny úřady nechaly evakuovat až několik desítek hodin po katastrofě.

Dnes jsou z narychlo opuštěných míst města duchů a někdejší život tam připomínají už jen polorozpadlé domy a zrezivělé houpačky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.