40 dní v džungli. Zachránci popsali, jak se dětem podařilo přežít

[chooze:gallery;value:32058]

Velkou zásluhu na přežití dětí nesla nejstarší ze skupiny, 13letá Lesly. "Věděla, jaké ovoce nesmí jíst, protože v lese je mnoho jedovatých plodů. A věděla, jak se starat o dítě," řekla podle BBC teta nalezených dětí. Před jejich zmizením s nimi dokonce hrála "hru na přežití", při které si děti stavěly malá tábořiště.

Jeden takový přístřešek Lesly svým sourozencům postavila. Vystačila si s větvemi a sponkami do vlasů. Ze zříceného letadla se dětem podařilo vzít mouku, která byla dlouhou dobu jedním z mála zdrojů potravy. Když mouka došla, využili sourozenci znalostí své nejstarší sestry a živili se semínky. "Existuje ovoce podobné marakuji. Hledaly jeho semena, která potom snědly," doplnil jeden ze zachránců Edwin Paki. 

[chooze:article;value:505094]

Děti se kromě jedovatých rostlin musely potýkat i s dešti, čištěním pitné vody, predátory a prý také ozbrojenými skupinami působícími v džungli. "Využívaly to, co se naučily v komunitě. Spoléhaly na znalosti svých předků," uvedl další zachránce John Moreno.

První slova dětí po setkání se záchranáři byla mrazivá. "Mám hlad," řekla zubožená Lesly. "Moje máma je mrtvá," prohlásil pak jeden z chlapců. Matka dětí přežila ještě čtyři dny po pádu letadla, než své ratolesti od vraku vyhnala a řekla jim, aby se dostaly do bezpečí.

[chooze:article;value:508767]

Po boji o přežití se řeší to, kdo bude jejich opatrovníkem. Děti se totiž nyní nachází v nemocnici, kde sourozenci ve věku třináct, devět, čtyři a jeden rok zůstanou, dokud si úřad pro ochranu dětí nepromluví se členy jejich rodiny. Objevily se totiž spekulace o domácím násilí.

Sourozenci jako zázrakem přežili 40 dní v džungli:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.