70leté ženě se narodila dvojčata. Manžel utekl, když se o dětech dozvěděl

​​Ve věku, kdy se ženy běžně stávají babičkami nebo dokonce prababičkami, se 70letá Safina Namukwayaová z Ugandy stala trojnásobnou maminkou. Ženě, která už má doma tříletou holčičku, se ve středu totiž narodila dvojčata.

Holčička a chlapeček přišli na svět císařským řezem v nemocnici v hlavním městě Kampala. Žena tamním médiím řekla, že to byl "zázrak", píše web BBC. O úspěchu informovala i samotná nemocnice, podle které jde o více než "lékařský úspěch, ale i o sílu a odolnost lidského ducha".

"Dosáhli jsme mimořádného - porodu dvojčat nejstarší matky v Africe ve věku 70 let," zveřejnila na své facebookové stránce organizace Women's Hospital International and Fertility Center (v překladu Ženská mezinárodní nemocnice a centrum plodnosti). "Matka i děti jsou v pořádku," dodala nemocnice.

Namukwayaová popsala, že její těhotenství bylo obtížné. Partner ji totiž opustil, když zjistil, že čeká dvojčata. "Muži nemají rádi, když jim řeknou, že nosíte více než jedno dítě. Od té doby, co jsem sem byla přijata, se můj muž nikdy neukázal," řekla žena. Na sourozence doma čeká jejich starší sestra Sarah, která se narodila v roce 2020.

Posměch kvůli bezdětnosti

70leté ženě se prý celý život posmívali, že je bezdětná. "Starala jsem se o děti jiných lidí a viděla jsem je vyrůstat. Přemýšlela jsem, kdo se o mě postará, až zestárnu," uvedla čerstvě trojnásobná matka. Sama prý zažila několik potratů a o prvního manžela přišla v roce 1990. "Mnoho lidí mě odsuzovalo za to, že jsem neplodná, ale rozhodla jsem se nechat vše na Bohu, který konečně vyslyšel mé modlitby," řekla krátce po narození své první dcery.

[chooze:article;value:528221]

​Děti se narodily díky umělému oplodnění. Není ovšem jasné, zda byla použita vajíčka od dárkyně nebo si žena v minulosti nechala zmrazit vlastní vajíčka.

Nejstarší rodičkou na světě je dosud 73letá Erramatti Mangammaová z Indie, které se v roce 2019 narodila císařským řezem dvojčátka - holčičky. Její manžel Sitarama Rajarao si ovšem děti dlouho neužil, protože v roce 2020 zemřel na infarkt v 84 letech, informoval deník The Mirror

V české porodnici od letoška funguje nový unikátní přístroj, který pomáhá zachraňovat miminka. Podívejte se, jak funguje (8/23):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.