První schůzka prezidentů. Pavel řešil se Zemanem volby i výtky ke kanceláři

Celý minulý týden si nově zvolený prezident Petr Pavel užíval volno, hned na pondělí si ale naplánoval schůzku s Milošem Zemanem.

Oba politici tvrdili, že jsou připraveni se potkat. S návrhem termínu schůzky ale delší dobu otáleli. Nakonec konkrétní datum navrhl generál ve výslužbě Petr Pavel a dosluhující prezident souhlasil.

Jednání odstartovalo v 11 hodin. Zeman na schůzce postupně předával pomyslné žezlo. Už dříve avizoval, že s Pavlem bude chtít v Lánech mluvit "o prezidentském údělu".

[chooze:article;value:487116]

"Jsem rád, že se jednání uskutečnilo. I když se zpožděním, nijak to neubralo na věcnosti a vstřícnosti," zhodnotil Pavel. Prezident měl podle něj na srdci tři hlavní body. Nejprve svého nástupce požádal o komentář k výsledkům voleb. 

"Řekl jsem mu, že jsem měl štěstí na skvělý tým a spoustu podporovatelů po celé zemi. Na druhé straně Andrej Babiš udělal některé zásadní chyby. Miloš Zeman je pak komentoval a viděl to tak, že Andrej Babiš si do značné míry ty volby prohrál sám," uvedl. 

Dvojice dále probírala úděl prezidenta a pravomoci, které hlava státu má. "Viděl určité dilema, jestli být prezidentem, který je pouze vykonavatel toho, co navrhne Parlament nebo vláda, nebo je hráčem, který může do procesu vnést i něco svého," prohlásil o Zemanovi Pavel.

Řeč přišla také na výhrady Petra Pavla k prezidentské kanceláři. V souvislosti s tím měl dosluhující prezident souhlasit s poskytnutím protokolu z kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu ohledně hospodaření úřadu.

Zemanovi se naopak dostalo pozvání na inauguraci nového prezidenta a řešilo se i možné setkání manželek obou státníků. Budoucí první dáma by chtěla osobně poznat svou předchůdkyni.

Pavel mimo jiné Zemana požádal, aby nečinil do konce svého mandátu žádná zásadní rozhodnutí. Narážel tak zejména na jmenování nového předsedy Ústavního soudu. Zeman už ale oznámil, že tento krok neučiní. Dle jeho slov má jít o vstřícné gesto na rozloučení. "(Prezident Zeman) potvrdil, že platí to, na čem se domluvil s Petrem Fialou," uzavřel.

Kromě schůzky se Zemanem má Pavel na tento týden naplánovaný ještě výjezd do Karlovarského kraje. V pátek a v sobotu ho pak čeká bezpečnostní konference v Mnichově, kde se setká s lídry dalších zemí.

Podívejte se na sestřih z Televizních novin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.