Omezení obstrukcí ve Sněmovně neprošlo. Koaliční návrh opozice odmítla

"Do kolika hodin je jednací den? Protože já to mám ještě na dlouho." Takhle si připravoval půdu Tomio Okamura (SPD) při projednávání pandemického zákona. U pultíku tehdy vydržel rekordních 6 hodin.

Na paty mu ale šlape řada jeho kolegů z opozice. Dohání ho třeba díky čtení zdravotnických brožur. "Všimnete si-li krvavého zabarvení moči, neváhejte navštívit urologa," říkal loni v květnu Andrej Babiš (ANO).

Mnohahodinové zdržování ale není záležitostí jen ANO či SPD. V minulosti v této disciplíně jako opoziční poslanec exceloval například současný ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

[chooze:article;value:488697]

"Já bych chtěl vznést další námitku vůči postupu pana předsedy. On na nás mával knížečkou jednací řád. Odcitoval paragraf 5. Tak já ho zopakuji," pronesl ve Sněmovně v únoru 2016.

Vládní koalice teď chtěla jednací řád sněmovny jednou pro vždy změnit a domluvit se na tom s opozicí. Šlo především o to zkrátit vystoupení poslanců s přednostním právem. Hnutí SPD ale návrh zcela odmítlo, ANO na něj odmítlo i odpovědět.

"Vidíme to jako zásadní omezování práv poslanců," soudí zákonodárce Radovan Vích (SPD). "Měňme jednací řád pro příští volební období. Přece se uprostřed hry nemění pravidla," podotkla Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO.

[chooze:article;value:482718]

Nad úpravou sněmovních pravidel se tak na konci měsíce sejde jen koalice. A už teď přiznává, že si na razantní změny bez opozičního souhlasu netroufne. Řešit se budou jen kosmetické úpravy. "Přednostní práva, to je takové zlaté tele v Poslanecké sněmovně. Tam si myslím, že ty změny by byly neprůchozí," uvedl poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Poslanci se ke sněmovním maratonům vrátí zřejmě už na příští schůzi, která začíná už tento týden. Na programu totiž mají třeba korespondenční hlasování. "My nesouhlasíme s tím zákonem, určitě obstrukce plánujeme," předeslal Okamura.

A tak si zřejmě poslancům nezbude nic jiného, než si do Sněmovny znovu přinést spacáky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.