Čeká nás nebeské divadlo! Jupiter a Venuše se přiblíží k Měsíci

Konjunkci, tedy vzájemné úhlové přiblížení objektů na obloze, mohou lidé podle odborníků pozorovat zhruba jednou až dvakrát za rok. A ve středu nás čeká rovnou trojitá konjunkce.

"Měsíc ve fázi úzkého srpku se promítne v téměř rovnoramenném trojúhelníku mezi dvě nejjasnější planety oblohy, tedy Jupiter a Venuši," informoval na webu Astronomický ústav AV ČR.

[chooze:article;value:486961]

Nejlepší podívaná bude při setmění po 18. hodině velmi nízko nad západem. "V té době už ale tělesa budou klesat k obzoru, a je třeba si tedy najít vyvýšené místo, odkud bude trojice objektů vidět," radí astronomové. Trojitá konjunkce však už bude viditelná za soumraku po 17. hodině. A podle expertů půjde o velmi podmanivou podívanou.

Tu by nám však mohlo zkazit počasí. "Moc toho totiž kvůli velké oblačnosti neuvidíme. Během odpoledne jí bude od západu rychle přibývat. Nejlepší podmínky pro sledování budou ve Zlínském a Moravskoslezském kraji," řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Jupiter a Venuše se k sobě navíc přiblíží i příští týden. Blízké setkání dvou nejjasnějších planet noční oblohy bude nejlépe viditelné 1. a 2. března.

"Dvojici budeme moci pozorovat tím déle, čím více odkrytý západní obzor budete mít. Ideálně na vyvýšeném místě. Pokud navštívíte nejbližší lidovou hvězdárnu, uvidíte oba objekty v dalekohledu jako jasný oválek (Venuše) a slabší disk obklopený šňůrou tří až čtyř 'hvězdiček' (Jupiter se svými měsíci). Při pohledu očima se bude zdát, jako by na obloze svítily dva vzdálené diamanty u sebe," dodali astronomové.

NASA se blíží se klíčovému milníku. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.