Pavel bude dobrý prezident, myslí si Češi. Zeman od nich dostal čtyřku

Pavel vyniká v reprezentativním vystupování, vyjadřování a inteligenci, myslí si Češi. Naopak mu však chybí politické zkušenosti, smysl pro humor a někteří zpochybňují i jeho nezávislost. O výsledcích průzkumu informovala agentura STEM/MARK v tiskové zprávě.

Podle průzkumu, který probíhal v polovině února, si 63 procent Čechů myslí, že bude Pavel dobrým prezidentem. Že bude lepší než Zeman, si myslí dokonce i 35 procent voličů Babiše. 

"Při pohledu na preference z prvního kola prezidentské volby si naprostá většina voličů Nerudové a Fischera myslí, že Pavel bude lepším prezidentem než Miloš Zeman. U voličů Andreje Babiše a Jaroslava Bašty to je zhruba každý třetí," poznamenal autor výzkumu Jan Burianec. "U voličů ostatních kandidátů a nevoličů z prvního kola tento názor zastávají přibližně tři čtvrtiny respondentů," doplnil.

[chooze:article;value:490933]

Pavla navíc ve druhém kole lidé nevolili jako menší zlo. Asi tři čtvrtiny voličů mu hodily hlas, protože byl podle nich dobrým kandidátem.

"Z otevřených odpovědí byla více negativní tonalita patrná u odpůrců Andreje Babiše, kde často zaznívala kritika jeho dosavadního politického působení či vedení kampaně. U Petra Pavla šla kritika především tím směrem, že nemá politické zkušenosti a je jako voják zvyklý spíše příkazy poslouchat než vydávat," upozornil Burianec. "Ve výpovědích respondentů naopak u obou postupujících nebyl tak zřetelný apel na členství v KSČ, což potvrzuje předchozí zjištění, že to přílišnou bariérou nebylo," dodal.

Pavla hodnotí lidé pozitivně ve většině atributů. Podle třetiny ale není dostatečně nezávislý, 45 procent dotázaných si zase myslí, že nemá dostatečné politické zkušenosti. Ve vnímání společnosti si ale od ledna polepšil.

[chooze:article;value:490366]

Sociologové se ptali také na to, jak lidé vnímali telefonát s tchajwanskou prezidentkou. "Většina těch, kteří tuto událost zaznamenali, s tím souhlasila. Opatrnější v tomto byli především ti, kteří volili Petra Pavla jako menší zlo a myslí si, že by se podobných činů měl vyvarovat do doby, než skončí mandát dosluhujícího prezidenta," uvedl Burianec.

Naopak hodnocení Zemana je velmi špatné. Od lidí by ve škole dostal čtyřku. Nejhůře ho hodnotí voliči Pavla, mladší a obyvatelé velkých měst. Lépe dosluhujícího prezidenta hodnotí voliči Babiše a lidé z vesnic. Jen třetina těch, kteří jej volili v letech 2013 a 2018 by mu dala jedničku či dvojku.

Výzkumu agentury STEM/MARK se zúčastnilo 504 respondentů starších 18 let. "Pokud některý z grafů nedává v součtu 100 procent, je to zapříčiněno automatickým zaokrouhlováním," sdělila agentura v tiskové zprávě.

[chooze:gallery;value:30525]

​Petr Pavel má nabitý program:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.