Komise ministerstva si posvítí na drahé potraviny. Už má první členy

Astronomické ceny základních potravin, nad kterými kroutí hlavou nejen české domácnosti, ale i úřady. Minulý týden ministr informoval o snaze sestavit speciální pracovní skupinu, která si má na problém posvítit. Za každé ministerstvo budou dva členové.

Za resort zemědělství to má být jeho šéf Nekula a ředitel Sekce potravinářství Jindřich Fialka. Z ministerstva průmyslu a obchodu zasedne ve skupině náměstek Petr Třešňák (Piráti) a expert Pavel Winkler. Ministerstvo financí zatím nemá jasno. Komisi pak ještě doplní zástupci Národní ekonomické rady vlády.

"My věříme, že spolupráce ministerstev vnese do celé debaty jasná data, ale například i vyjasnění toho, jestli je někdo tak silný, aby si mohl třeba diktovat ceny," avizoval Třešňák.

[chooze:article;value:494190]

"Počítáme se zapojením do meziresortní skupiny ministerstva zemědělství k problematice vysokých cen potravin. Předpokládáme přitom, že účastníky za MF (ministerstvo financí - pozn. red.) budou odborníci ministerstva se zaměřením na cenovou kontrolu a zákon o cenách," uvedlo ministerstvo financí.

První zasedání této skupiny bude 21. března, kdy bude mít k dispozici čerstvá data o cenách některých základních potravin za měsíc únor od Českého statistického úřadu. "Chceme naplno využít všech zákonných možností, všech dozorových orgánů. Pokud bude potřeba a meziresortní skupina to zjistí, tak sáhneme i do legislativy," řekl Nekula.

Cílem je, aby meziresortní skupina zjistila, jestli je růst cen základních potravin způsobený skutečně zvýšenými náklady, nebo se jedná o umělé navyšování mezi dodavateli. Podle ministra zemědělství budou první výstupy a první rázná opatření známa během tří, čtyř týdnů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.