Vysokoškolští učitelé humanitních oborů šli do ulic. Chtějí vyšší platy

Stovky nespokojených učitelů, doktorandů i studentů humanitních a sociálně-vědních oborů se sešly na Palachově náměstí u Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK). Pak vyrazili směrem na Pražský hrad.

"Podfinancování humanitních věd se dostalo na úroveň, kdy spousty kolegů, kteří nemají grantové programy, mají mzdy, ze kterých nejsou schopni pokrýt běžné životní náklady," vysvětlil pozadí akce vedoucí Katedry Blízkého východu FF UK Pavel Sládek. 

"Naším cílem je upozornit na tuto situaci, ale zároveň to dělat nejen jako stížnost a protest, ale s určitou hrdostí a radostí, protože tu práci máme rádi," doplnila ho místopředsedkyně Akademického senátu FF UK Petra Johana Poncarová.

[chooze:article;value:496963]

​"Mám dcery na základních školách a manžel je rovněž vědec, tak samozřejmě se to podepisuje," prozradila portugalistka z Ústavu románských studií FF UK Karolína Válová. "Nám byla snížena stipendia v loňském roce o 2 500 korun. Bylo to bez předchozí přípravy a všechno to vzniká proto, že univerzita a fakulta nemají peníze," přidala se doktorandka aplikované lingvistiky Petra Slížková. 

Ještě před samotným pochodem se na Filozofické fakultě UK konaly happeningy. Podobné byly i na dalších místech po celé republice. "Řada kateder se potýká s tím, že podmínky jsou tak strašné, že vyučující odchází masivně na základní a střední školy," objasnila Poncarová. 

[chooze:article;value:494355]

​Své vysokoškolské učitele se rozhodli podpořit také studenti dotčených fakult.

"Hledáme cestu, chceme racionalizovat přerozdělování uvnitř těch univerzit, těch možností je celá řada. Určitě to neuděláme sami a nedá se to udělat jen tím, že se do systému nasype víc peněz," vyjádřil se ministr školství Vladimír Balaš (STAN). 

S výsledkem dosavadních jednání organizátoři protestů ale příliš spokojení nejsou. "Nadále nás to podporuje ve snaze v těch protestech pokračovat a vnímáme to tak, že ten dnešní den je jen začátek," prohlásila Poncarová. Situací na vysokých školách by se měla vláda zabývat ve středu na svém výjezdním zasedání.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.