Bill Clinton lituje svého chování k Ukrajině. Může prý za válku

Před více než rokem vpadlo Rusko na Ukrajinu a od té doby trvá konflikt, který si vyžádal velkou spoustu lidských životů i peněz. K válce přitom nikdy nemuselo dojít, alespoň si to myslí bývalý americký prezident Bill Clinton.

V rozhovoru pro web RTÉ promluvil o tom, že nebýt jeho chování, tak by Rusko na Ukrajinu nevpadlo. Clinton byl prezidentem USA v letech 1993 až 2001 a byl to právě on, kdo tlačil na Ukrajinu, aby se vzdala svých jaderných zbraní. Ukrajina tyto zbraně zdědila po Sovětském svazu a v roce 1994 se jich zbavila výměnou za slib bezpečnosti. Záruky bezpečnosti Ukrajině poskytlo takzvané Budapešťské memorandum, které podepsali 5. prosince 1994 prezidenti Ruska a USA, tedy Boris Jelcin a Bill Clinton, britský premiér John Major a ukrajinský prezident Leonid Kučma.

[chooze:article;value:498243]

Podle Clintona by ale Rusko v roce 2022 na Ukrajinu nezaútočilo, kdyby stále měla jaderné zbraně. "Cítím osobní vinu, protože jsem Ukrajince přiměl, aby souhlasili s tím, že se vzdají svých jaderných zbraní. Báli se jich vzdát, protože si mysleli, že to je jediná věc, která je chrání před expanzivním Ruskem. A nikdo z Ukrajinců si nyní nemyslí, že by Rusko provedlo takový kousek, kdyby Ukrajina stále měla své zbraně," řekl exprezident.

​Clinton promluvil i o ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi, který dohodu z roku 1994 porušil. "Když mu to vyhovovalo, tak to prezident Putin porušil a vzal si nejprve Krym. A já se kvůli tomu cítím hrozně, protože Ukrajina je velmi důležitá země," přiznal Clinton.

Západní podpora Ukrajině by podle něj měla zůstat neochvějná. "Myslím, že to, co udělal pan Putin, bylo velmi špatné, a jsem přesvědčen, že Evropa a Spojené státy by měly Ukrajinu nadále podporovat. Může nastat chvíle, kdy ukrajinská vláda uvěří, že mohou pomýšlet na mírovou dohodu, se kterou by mohli žít, ale nemyslím si, že my ostatní bychom je měli nechat bez pomoci," dodal bývalý americký prezident.

​Jiný americký exprezident Donald Trump nyní čelí obvinění. Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.