Blíží se extrémní vedra. Stát se v Česku může cokoliv, varuje meteoroložka

"V některých oblastech světa lze z různých indikátorů usuzovat charakter následujícího období. Například v Austrálii se dá z toho, zda je v Tichém oceánu teplá fáze El Niño, nebo studená La Niña, předpovídat, jestli zdejší léto bude oproti normálu spíše deštivé (La Niña), nebo suché (El Niño)," řekla TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:500590]

Odborníci už dříve upozornili, že La Niña je už několik měsíců na ústupu a v létě začne naplno úřadovat El Niño. Průměrná teplota podle Evropského centra pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF) vzroste o dva stupně Celsia. A zvlášť v jižní Evropě mají udeřit desítky vln veder.

V tuzemsku se prý může stát cokoliv. "Ve střední Evropě žádné takovéto závislosti počasí mezi jednotlivými roky neznáme a pohled do historie letního počasí proměnlivost jen dokazuje," pokračovala Honsová.

"​Česko je od Tichého oceánu, kam do jeho tropické střední a východní části El Niño přináší nadprůměrné teploty, přece jen vzdálené a jeho přímý vliv na počasí u nás prokázán není," podotkla meteoroložka.

Přesto je podle ní nejpravděpodobnější, že i Česko letos čekají teploty přesahující 30 stupňů. "Od oceánu se bude oteplovat také vzduch, takže se předpokládá celkové zvýšení průměrné teploty vzduchu na celé planetě," uzavřela.

Kdy v létě vyrazit na dovolenou? Podívejte se na speciál o počasí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.