Čína poslala vzkaz Západu. Zatím nejvýraznější podpora Ruska!

Li v pátek vyzval spojence Ukrajiny, aby "přestali na bojiště posílat zbraně". Jeho prohlášení přišlo dva týdny poté, co navštívil Moskvu, Kyjev a další evropská hlavní města, kde jednal o tom, jak válku na Ukrajině ukončit. Čína se profiluje jako neutrální stát. Čínský prezident Si Ťin-pching ale navštívil Moskvu a asijská země odmítla ruskou válku na Ukrajině veřejně odsoudit.

"Čína věří, že pokud chceme opravdu válku ukončit, zachránit životy a nastolit mír, je důležité přestat na bojiště posílat zbraně, jinak se napětí bude jen stupňovat," uvedl podle agentury AP v pátek Li, který byl v minulosti čínským velvyslancem v Rusku.

Čínský diplomat s prohlášením přišel den před tím, než ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že jeho země je připravená na protiofenzívu, která má za cíl Rusy vyhnat z území, která na Ukrajině okupují.

Proti tomu, aby Ukrajina přešla do protiútoku, se staví i Maďarsko, další ze zemí známých blízkými vztahy s Moskvou. V pátek maďarský premiér Viktor Orbán Ukrajinu varoval, že útok akorát přinese velký počet obětí, v sobotu pak maďarská vláda zveřejnila video, které volá po tom, aby obě země přešly k jednání. Rusové to ale podmiňují tím, že jim zůstane území, které dobyli. Ukrajina chce zpátky hranice z roku 1991, tedy nejen území, která Rusové nyní okupují, ale například i Krym, který v rozporu s mezinárodním právem anektovali v roce 2014. V maďarském videu je mapa, kde je Krym znázorněn jako ruský, a to navzdory tomu, že Budapešť doposud jeho anexi neuznávala.

[chooze:article;value:507413]

​Ukrajina se zatím podle ujištění západních spojenců ztráty podpory bát nemusí. Na bezpečnostní konferenci v Singapuru šéf diplomacie EU Josep Borrell uvedl, že Západ Ukrajinu vojensky nepřestane podporovat. "Nechceme mír, který bude znamenat ukrajinskou kapitulaci," řekl Borrell podle agentury Reuters.

Li potěšil Rusy hned dvakrát

Kromě toho, že vyzval Západ k tomu, aby Ukrajinu přestal podporovat a de facto ji nechal prohrát, Li udělal radost Rusům ještě jedním prohlášením. Uvedl totiž, že při cestách po evropských metropolích vyzval představitele západních států, aby se zamysleli, proč konflikt vznikl. Při tom ale kompletně převzal ruské vysvětlení příčin války.

"Ptáte se, proč Rusko udělalo takový krok. Odpovím vám větou, kterou mi řekli moji ruští kolegové. Začali s vojenskou operací, aby chránili životy, majetek a bezpečí lidí na Donbase," citovala slova čínského diplomata ruská státní agentura TASS.

Vztahy mezi Českem a Ruskem jsou v troskách. Podívejte se, kde nastal zásadní zlom:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.