Zdvižený palec jako podpis smlouvy? Farmáře přišel omyl pořádně draho

Představa, že by někdo omylem podepsal nákupní smlouvu, se zdá neuvěřitelná. Pro jednoho kanadského farmáře se ale stala skutečností. Aniž by to totiž věděl, souhlasil s dodáním velké zakázky na dodávku lnu.

Farmář Chris Achter v březnu 2021 jednal s kupcem Kentem Mickleboroughem, který chtěl nakoupit 86 tun lnu v ceně zhruba 8 tisíc korun za metr krychlový. Kupec při jednání poslal farmáři v textové zprávě smlouvu. Tu tehdy Achter odklikl emotikonem v podobě palce.

A právě kvůli tomuto palci nakonec skončili oba muži před soudem. Nemohli se totiž dohodnout, jestli lze palec počítat jako stvrzení smlouvy. Achter, který len nedodal, se hájil tím, že smlouvu nikdy nepodepsal. Palec byl podle něj pouze potvrzením, že zprávu obdržel, píše Guardian.

[chooze:article;value:475171]

Mickleborough si ale emotikon vyložil jinak a se zakázkou počítal. Podle smlouvy měl Achter len dodat v listopadu. Protože to ale neudělal, cena lnu na trhu do té doby vyrostla, a Mickleboroughova firma tak přišla o zisky.

Kuriózní spor nakonec musel řešit soudce. Ten rozhodl ve prospěch kupce. Pomohla tomu i skutečnost, že oba podnikatelé spolu obchodovali už dříve. I tehdy jejich dohody byly schválené prostým souhlasem jako "OK".

Soud uznal, že šlo o složitý problém. "Přiznáváme, že emotikon v podobě palce je netradiční způsob, jak podepsat smlouvu, ale při těchto podmínkách šlo o validní způsob, jak podpis nahradit a jak identifikovat signatáře," řekl podle New York Times soudce Timothy Keene.

Zaskočeného farmáře čekala obří pokuta. Za nedodržení kontraktu mu soud udělil pokutu ve výši zhruba 1,35 milionu korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.