Skoro třetina mladých Evropanů žije ve sdíleném bydlení. Vyjde je to levněji

Kateřina žije v Bruselu ve sdíleném bytě. Spolubydlících má hned několik. "Bydlím ve sdíleném domě s osmi dalšími spolubydlícími. Máme každý svůj pokoj, pak sdílenou kuchyň a dohromady tři toalety nebo tři koupelny. Jako stážista si nemám na co stěžovat, i když samozřejmě bydlení o samotě by bylo méně konfliktní a rozhodně pohodlnější," řekla Kateřina.

Podle Eurostatu sdílí nejvíce mladých lidí ve věku od 15 do 30 let bydlení v Rumunsku, následuje Bulharsko a Lotyšsko. Naopak nejméně se mladí lidé sestěhovávají na Maltě a Kypru. Česká republika je ze 27 států dvanáctá.

[chooze:article;value:508215]

"Když rodina má na to, aby pomohla dětem, a má prostředky dětem zařídit bydlení, tak si ho pořídí. Bohatství společnosti je nejdůležitějším faktorem," uvedl sociolog Daniel Hůle.

Podle ekonomů si Česká republika oproti ostatním zemím vede ještě poměrně dobře. A to například díky levnějším nájmům, než jsou ve zbytku Evropy, a nízké nezaměstnanosti. "Za posledních deset let u nás počet mladých žijících v přeplněných domácnostech klesl nejvíce v celé unii. U nás máme celkem silnou síť vysokoškolských kolejí a na vysokou školu chodí stále spíše slabší ročníky, takže koleje stačí," podotkl datový ekonom Petr Bartoň. Podle Eurostatu také přibývá lidí, kteří sdílí domácnost s více lidmi i po třicítce. Těch je nejvíc v Lotyšsku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.