Cestovky nás nutí na Rhodos. Delegátka není, výlety jsou zrušené, vadí ženě

[chooze:gallery;value:32494]

​O chaotické reakci některých cestovních kanceláří na rozšiřující se požár na řeckém ostrově Rhodos mluví stále více českých turistů. V případě, že nechtěli cestující do destinace během víkendu ze strachu o své bezpečí odletět, nenabízely jim údajně žádnou alternativu ani vrácení peněz. "V sobotu večer jsem dvakrát volala do CK Fischer/DER Tour a sdělili mi, že situace je pod kontrolou a máme nastoupit cestu," uvedla pro TN.cz jedna z klientek Denisa, která na Rhodos po ujištění z cestovní kanceláře, odletěla v neděli ráno.

Už na letišti se ohledně situace na místě dočkali turisté pouze jediné reakce: "Musí nastoupit, jinak jim propadne dovolená," doplňuje Denisa. Po příletu ji čekalo další nepříjemné překvapení. V hotelu se pouze z SMS zprávy dozvěděla, že k zájezdu na informační schůzku vůbec nepřijede delegátka. Dozvěděla se jenom, že všechny plánované výlety, byly kvůli ničivým požárům, zrušené. 

[chooze:article;value:514625]

"Oblast Faliraki, kde pobýváme, zatím zasažena není. Je nutné sem ale vozit na sílu klienty, když se jich tisíce evakuují?" ptá se rozhořčeně podobně jako další turisté, kteří odlet z Česka na místo zvažují. Kvůli mlčení k výtkám proto zvažuje podání oficiální stížnosti. Zmíněná cestovní kancelář ale podle svého mluvčího Jana Bezděka už na situaci zareagovala a nabízí výměnu zájezdu všem turistům na ostrově, i těm v nezasažených oblastech. Turisté, kteří mířili na požárem zasažený jih mohou zažádat o bezplatné storno.

"Nikdo, kdo nechce odletět na Rhodos, odletět nemusí a o peníze nepřijde," ujistil Bezděk s tím, že klienty mířící na ostrov budou sami oslovovat s nabídkou změnou místa dovolené. Na řeckém ostrově se z oblastí zasažených požárem dosud muselo evakuovat 20 tisíc lidí, z toho asi dva tisíce turistů. 

[chooze:article;value:514621]

Chaos na Rhodosu ale přetrvává i u turistů, kteří na ostrov dorazili v pondělí. Michala Vilímka s rodinou při příjezdu na hotel právě v oblasti Farilaki odmítl ubytovat objednaný hotel a všem 20 cestujícím z jeho zájezdu nabídli náhradní místo, které není u moře. O ničem takovém ale nevěděli od cestovní kanceláře, která byla z jejich dotazů podobně překvapená jako zmatení turisté na místě.  

"Ani po třech hodinách se nikdo neozval," sdělil Vilímek odpoledne webu TN.cz. Cestující se dovolali pouze delegátce, která však nemohla na hotel přijet a situaci řešit, protože se věnovala turistům, které se snažila dostat z oblastí zasažených plameny.

"Informace o tom, že se nemůžeme ubytovat, jsme se dozvěděli až od recepčního. Kdyby cestovka jednala férově a řekla nám, že budeme řešit nějaké náhradní ubytování, tak to chápeme, takhle jsme ale nepříjemně překvapení," dodal s tím, že ještě v neděli je cestovní kancelář Fischer ujistila, že je vše v pořádku. 

Rodina Vilímkova přiletěla na Rhodos. V hotelu jim řekli, že pro ně nemají žádný pokoj: 

​Na ticho přicházející od cestovek si ale pro TV Nova nejprve stěžovala i cestující Kateřina. "Cestovní kancelář s námi nekomunikovala. Byla jsem osobně ve čtvrtek na pobočce, tam nám řekli, že je vše v pořádku. Po telefonátu v neděli nám řekli, že to jsou jen lokální požáry," popisuje Kateřina, která na ostrov měla z Brna odletět brzy ráno v pondělí.

Tyto námitky ale odmítá samotná cestovní kancelář, podle které v nečekané situaci ihned nabídla všem svým klientům řešení. "Pro klienty, kteří měli odlet v neděli nebo v pondělí, ať už se jedná o zasaženou nebo bezpečnou zónu, jsme nabídli možnost bezplatného storna," reagovala mluvčí CK BlueStyle. Za ohrožený zájezd, na který měla v plánu vyjet s přáteli a malým dítětem, se tak Kateřina pokoušela najít alternativu.

Během sledování zpravodajství se ale začala podivovat nad pomalou reakcí českých společností. "Je nám líto lidí na ostrově. Všechny záchranné složky mají práce opravdu nad hlavu a cestovní kanceláře z České republiky budou posílat další nejen české turisty na ostrov, kde je nesnesitelná a nezvladatelná situace," nechápe Kateřina. 

Na jakou kompenzaci má klient nárok, poradil ve vysílání TN Live advokát Jakub Keresteši:

[chooze:article;value:514621]

Je neetické ležet na pláži, když lidem hoří domovy

Před cestováním do požáry zasažených oblastí varovalo ministerstvo zahraničních věcí, výstrahu před odlety na celý ostrov ale dosud nevydalo. Řecká ministryně cestovního ruchu Olga Kefalogianniová pak v pondělí ráno pro rádio BBC 4 zopakovala, že turisté na plameny zasažené ostrovy Rhodos a Korfu stále mohou jezdit, a to i přes to, že Řecko muselo z oblastí evakuovat rekordní počet lidí. Zasaženo plameny je podle ní zhruba 10 až 20 procent plochy ostrova. Během pondělí pak vyzval český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), aby cestovní kanceláře na Rhodos neposílaly turisty, ale pomohly českým obyvatelům z ostrova domů. 

Raději nevyrazit se však kvůli obavám o rozšíření požáru rozhodl také turista Jiří. "Projevil jsem zájem, abych zájezd stornoval, nebo ho vyměnil, cestovní kancelář se na mě ale vykašlala," popisoval v pondělí ráno s tím, že mu zaměstnanci cestovky, kde si dovolenou zaplatil, opakovaně tvrdili, že jeho hotel je od požárů vzdálený 10 kilometrů a proto mu nebezpečí nehrozí. Stěžoval si také na arogantní jednání prodejců, kteří tvrdili, že pokud neodletí, nemůže dostat žádnou kompenzaci. To později ale vyvrátila mluvčí cestovní kanceláře, podle které bude kompenzace vyplacena všem cestujícím. 

[chooze:article;value:514481]

Jemu samotnému kromě strachu o život vadí, že by měl sám jet na místo, kde lidé nepříliš daleko od něj prchají před plameny. "Vysvětloval jsem, že se bojím, a že mi připadá až neetické, abych tam jel a užíval si někde na pláži, když kousek ode mě tam hoří, a jsou tam najednou lidé bez domova," říká. Odletět měli v sobotu večer, nakonec se ale rozhodli požadovat kompenzaci a případně si koupit i jiný zájezd. 

Podobně to vidí i turistka Monika, která má objednaný zájezd na Rhodos na příští týden, chystá se ho ale zrušit. "Mladší syn je astmatik. Mluvili jsme s člověkem z hotelu, kam máme vycestovat, který nám řekl, že požár je 25 kilometrů od nich. Tam se nebudeme cítit bezpečně. Ani doktor nedoporučil vycestovat," zmínila pro TN.cz. Myslí si, že posílat do podobných oblastí další zájezdy je riziko, které podporují i cestovní kanceláře, jež podle ní v tomto případě daly přednost výdělku před zdravím. 

Kvůli požárům zřídilo ministerstvo také speciální linku +420 222 264 240, kam se mohou lidé v případě problémů obrátit. Kontaktovat mohou také velvyslanectví v Athénách na lince +30 694 473 37 69. Nouzové linky zřídily také cestovní kanceláře. Pro Čedok je to +420 296 184 910, Klienti DER Touristik, Exim a Fischer můžou své cestovní kanceláře kontaktovat na čísle +420 255 787 999, CK Blue Style pak přijímá hovory na lince +420 226 036 100.

Tisíce evakuovaných na Rhodu. Lidé spí v ulicích, některé hotely lehly popelem: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.