Drahá a jen pro lehké pošťáky. Nákup elektrokol poštou řeší policie

Zakázku státního podniku vyšetřují policisté v Praze na základě trestního oznámení. "Mohu potvrdit, že jsme v souvislosti s nákupem elektrokol přijali trestní oznámení, kterým se v současné chvíli zabýváme. S ohledem na právě probíhající vyšetřování nebudeme k věci poskytovat žádné další informace," sdělila televizi Nova mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. 

Česká pošta si loni v prosinci od malé společnosti Kosmos bikes objednala stovky kol na elektrický pohon, konkrétně typ Crussis e-City 1.16-S. Jak ale na konci dubna poprvé upozornil deník Hospodářské noviny, šlo pouze o zvláštně upravené kolo do města, které nebylo nosné. Firma ho pouze osadila brašnami a plastovým boxem na zásilky.

Jejich cenu pak měla malá firma pro státní podnik nadsadit na 79 tisíc korun za kus, přičemž tento obyčejný model stál v jejím e-shopu zhruba 37 tisíc. Připevněné brašny a nosník tak stály víc, než byla původní nákupní cena kola. Celá zakázka stála státní podnik devět milionů korun. 

[chooze:article;value:517444]

​Česká pošta zmínila, že s policií spolupracuje a poskytne jí všechny potřebné materiály. "S příslušnými orgány, kterými jsme byli vyzváni k součinnosti, spolupracujeme a připravujeme pro ně veškeré podklady, které jsou po nás požadovány," uvedl mluvčí státního podniku Matyáš Vitík. 

Podle informací Hospodářských novin mělo jít pro Českou poštu o velmi nevýhodný obchod, který vzhledem k nosnosti stovky městských elektrokol nedával pro práci smysl. Už dříve Česká pošta uvedla, že firma Kosmos bikes z Kosmonos u Mladé Boleslavi v tendru uspěla i proto, že se přihlásila jako jediná. 

Česká pošta zrušila 300 poboček. Na konci června otevřely naposled: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.