Polárního víru se děsí i Chorvaté. Připravme se na krutou zimu, varují

Skoro celá severní polokoule má strach z kruté zimy. Může za něj silný polární vír, který se v posledních dnech zformoval nad severním pólem a stále sílí. Pokud by se však rozpadl, všechen studený vzduch by se roznesl nad Sibiř, Severní Ameriku i Evropu a přinesl by velmi prudkou zimu.

Výjimkou není ani Chorvatsko, kde už meteorologové doporučují lidem, aby se připravili na nízké teploty. Chorvatský meteorolog Dino Dundič vybídl lidi, aby si nakoupili dostatek topného dřeva. 

[chooze:article;value:525038]

Polární vír totiž bude hrát roli v neobvykle chladném počasí, které má na Evropu dolehnout. "Zopakuji to, co jsem už říkal. Tato zima nebude teplá, jak někteří říkají. Uvidíme, jak se k nám budou hnát vichry z polárního víru přes Sibiř, které s sebou přinesou prudké sněhové bouře," varoval Dundič na facebooku.

Na síle polárního větru neubere ani jev El Niño, který letos nastartoval a který byl jednou z hlavních příčin neobvykle horkého léta. Naopak oteplení stratosféry způsobené tichomořským jevem může vést k destabilizaci víru, čehož se meteorologové obávají. Posílení víru zase nahrává silný Labradorský proud, což je studený mořský proud, který vede podél pobřeží Kanady. I kvůli němu teploty v okolí polárního víru stále klesají, píše portál Dnevno.

Extrémního propadu teplot se obávají meteorologové i u nás. Kolaps polárního víru, který může dorazit do Evropy a Severní Ameriky, by neušetřil ani Česko. Přinesl by velmi nízké teploty a sníh v takové míře, na kterou Česko není zřejmě připraveno.

Zima už se dere do Česka. Napadl první letošní sníh:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.