U Izraele čeká největší letadlová loď. Má odradit Hizballáh

Největší vojenská loď, která kdy byla zkonstruována, budí úžas, ale i strach v očích nepřátel. To je USS Gerald R. Ford. Doprovázena je dalšími plavidly.

"To uskupení útočných letadlových lodí se většinou skládá z jedné letadlové lodi, i když podle požadavků bojiště jich může být i víc, a doprovodných plavidel. Plavidla, která mají za úkol chránit tu letadlovou loď, a plavidla, která mají za úkol ji zásobovat," vysvětlil bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

"Musíte si představit, že je to plovoucí město, vlastně je tam nějakých zhruba 7 500 lidí na palubách těch lodí. K dispozici má ta letadlová loď 50 letounů, ale to je spíš minulost, dneska se bavíme o 70," uvedl Mikulecký.

[chooze:article;value:525688]

Mezi nimi jsou i nejmodernější F-35, které ke vzletu používají místo klasického parního katapultu nové magnetické praky. Vzletová dráha proto nemusí být tak dlouhá.

"Většina států světa nemá tak mocné ozbrojené síly jako to, čemu odpovídá jedna ta operační skupina letadlové lodě," upozornil vojenský analytik Lukáš Visingr.

Samozřejmostí jsou laserové protiletadlové zbraně či středisko pro ovládání bezpilotních letounů. Americkému gigantovi kryjí záda také dvě lodě britského námořnictva Argus a Lyme Bay.

[chooze:article;value:525711]

"Britské letadlové lodě jsou obecně menší proti těm, které mají Spojené státy, a odlišujeme je na první pohled tím, že například nemají katapult," sdělil Mikulecký. Britové proto používají stíhačky F-35 s kolmým startem.

"Britové tam poslali podpůrné lodě, poslali tam letouny, které by měly hlídkovat nad tou oblastí," uvedl Visingr. Přítomnost supermoderních lodí v regionu má za úkol hlavně odradit nepřátele od zapojení do konfliktu. "Je to sto tisíc tun diplomacie, jak se říká," poznamenal.

Na lodích jsou prý také komanda připravená vyrazit do oblasti a osvobodit zajaté Brity a Američany.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.