Ovzduší v Česku se zlepšuje. Přes milion lidí ale žije ve znečištěných oblastech

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zveřejnil výsledky měření kvality ovzduší za loňský rok. Situace se podle něj na území České republiky zlepšila. "Rok 2022 byl z hlediska kvality ovzduší příznivý, podobně jako předešlé roky 2020 a 2021," uvedli meteorologové.

Přesto podle nich koncentrace některých znečišťujících látek nadále překračuje stanovené limity v části Česka. To může mít závažné dopady na zdraví obyvatel. "Oblasti s překročením imisních limitů bez zahrnutí přízemního ozónu v roce 2022 představovaly 1,7 procenta území ČR, kde žije přibližně 11,7 procenta obyvatel. Vymezení těchto oblastí je v naprosté většině zapříčiněno překročením ročního imisního limitu pro benzoapyren," dodali odborníci.

[chooze:article;value:525502]

Další naměřenou škodlivou látkou, která v loňském roce přesáhla limity, je například poletavý prach o velikosti deseti mikrometrů. Nejvíce zasaženi byli obyvatelé Ostravy, Karviné, Frýdku-Místku a oblasti Moravskoslezsko.

"V aglomeraci Ostrava, Karviná a Frýdek-Místek byla navíc nadlimitním koncentracím vystavena, podobně jako v letech minulých, naprostá většina obyvatel (87 procent) a jedná se o dlouhodobě nejzatíženější oblast v ČR," přidali meteorologové. Další postižené oblasti jsou v Olomouckém a Zlínském kraji, na Kladensku, nedaleko Děčína nebo v Plzeňském kraji.

[chooze:article;value:525766]

"Vyhodnocení emisí za rok 2022 ukazuje meziroční pokles u většiny emisí s výjimkou oxidu síry a čpavku. Pokles emisí bylo možné očekávat v návaznosti na příznivější podmínky topného období, které se promítají do modelového výpočtu emisí z vytápění domácností. Ke snížení došlo také u průmyslových zdrojů," stojí dále v prohlášení ČHMÚ.

Příliš negativní vliv na kvalitu ovzduší neměl ani návrat domácností ke spalování pevných paliv a návrat k méně ekologickým kotlům. Podle meteorologů totiž nebyl tak významný, aby byl jeho vliv větší. Ke zkvalitňování ovzduší pravděpodobně dopomohla také obnova zastaralých kotlů a přechod domácností na vhodnější paliva.

Za globální oteplování můžou krávy, vypouštějí do ovzduší třetinu všech emisí metanu (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.