KALKULAČKA: Spočítejte si, na kolik by vás vyšlo další zdražení elektřiny

Platba domácností za elektřinu se skládá ze dvou složek. Výši jedné si určuje dodavatel energií a zahrnuje cenu spotřebované elektřiny. Druhou složkou je ta regulovaná, která obsahuje například poplatek za distribuci, za jistič, za obnovitelné zdroje a další.

Právě ta druhá, regulovaná složka, se má výrazně zvýšit. Nicméně vláda i někteří odborníci věří, že ceny za silovou elektřinu příští rok klesnou, tedy že by byl nárůst ceny za regulovanou složku kompenzovaný poklesem cen. Jiní ekonomové ale oponují, že cena elektřiny klesat nemusí nebo že klesne jen málo.

Jak upozornili odborníci ve vysílání TN Live, problémy mohou nastat také u lidí, jimž nyní končí tříleté fixy na ceny elektřiny. "Pokud zákazník přešel k jinému dodavateli nebo u svého na nějaký fixovaný ceník, kde ta cena už je teď kolem 4 000 korun, tak to zdražení může být v desítkách procent od příštího roku," uvedl energetický analytik portálu Kalkulátor.cz Jan Béreš.

[chooze:article;value:527872]

​Naopak někteří lidé mohou mít dokonce cenu elektřiny nižší, byť ne o tolik, o kolik by jim klesla bez navýšení regulované složky. Podle datového analytika společnosti Datarun Petra Bartoně se to týká například lidí, kteří mají aktuálně nadstropové ceny a s novým rokem by přešli na ty podstropové.

Kalkulačka

TN.cz si proto od portálu Peníze.cz nechalo připravit orientační kalkulačku. Díky ní můžete zjistit přibližnou celkovou cenu za elektřinu se započítáním návrhu ERÚ na zvýšení regulační části platby za elektřinu.

Do kalkulačky zadáte cenu elektřiny pro rok 2024 za 1 MWh (například podle odhadů ekonomů nebo třeba podle toho, jak to již máte domluveno s dodavatelem). Pro srovnání, zastropovaná cena za 1 MWh elektřiny v roce 2023 byla 6 050 korun s DPH. Dále zadáte svou spotřebu či odhadovanou spotřebu a také distribuční území. Pak už jen stačí kliknou na tlačítko "Vypočítat".

Ekonomové rozcupovali sliby premiéra Petra Fialy (ODS), ceny silové elektřiny mají naopak růst. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.