Hamás je připraven na vleklou válku. Izrael hodlá “vyčistit“ tunely pod Gazou

Hamás se připravil na vleklou válku v Gaze, která má zadržet postup Izraele na tak dlouho, až bude nucen uzavřít příměří. Na 40 tisíc bojovníků Hamásu má ve stovkách kilometrů opevněných tunelů a bunkrů pod Gazou zásoby potravin, zbraní, munice, raket, léků či pohonných hmot na několik měsíců, uvedly zdroje agentury Reuters blízké palestinskému hnutí.

Hamás počítá s tím, že dlouhá guerillová válka a rostoucí počet civilních obětí zvýší mezinárodní tlak na Izrael natolik, že ho donutí k uzavření příměří a ústupkům, jako je výměna rukojmích za palestinské vězně, ukončení blokády Gazy nebo uspořádání palestinské samosprávy. Vleklé pouliční boje způsobí dle Hamásu armádě židovského státu těžké ztráty, což by mělo proti pokračování války postavit i izraelskou veřejnost.

[chooze:article;value:528046]

​Izraelští představitelé si však podle Reuters nedělají iluze a vědí, co je čeká. Premiér Benjamin Netanjahu odmítl po pátečním setkání s americkým ministrem zahraničí Anthony Blinkenem jakoukoliv humanitární přestávku, dokud nebudou propuštěni všichni rukojmí zadržovaní Hamásem. Izraelci Američanům rovněž zdůraznili, že jsou připraveni na partyzánskou válku, stejně jako na mezinárodní kritiku jejich ofenzívy.

Armáda židovského státu v příštích dnech změní taktiku. Omezí bombardování a soustředí se na pozemní operace zaměřené na “vyčištění“ tunelů pod Gazou, řekl CNN anonymně vysoký představitel americké administrativy.

[chooze:article;value:528145]

​V pátek večer opět rozbouřil vody útok izraelského letadla na sanitku u největší nemocnice v Gaze, který měl zabít 15 lidí a desítky dalších zranit. Izrael podle listu Times of Israel tvrdí, že sanitku používal Hamás k přepravě bojovníků a zbraní. Znovu obvinil Hamás, že se schovává za civilisty a připomněl, že se teroristé marně snažili propašovat své těžce zraněné bojovníky mezi civilisty, kteří byli sanitkami převezeni do nemocnic v Egyptě při humanitárním otevření hraničního přechodu Rafáh.

Americký ministr zahraničí Blinken odletěl z Izraele do Jordánska, kde se má v sobotu sejít také s představiteli Saúdské Arábie, Kataru, Spojených arabských emirátů, Egypta a palestinské samosprávy.

Demonstrace v Tel Avivu za propuštění Izraelců (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.