Postcovidový syndrom po třech letech zmizí. Vědci řekli, o jaké jde příznaky

Vědci přišli s dobrou zprávou pro ty, které i roky po prodělání covidu-19 trápí neustupující potíže. Odhalili totiž přesný počet let, po kterých se covidovým pacientům vrátí chuť a čich.

Studie publikovaná na odborném portálu JAMA Network ukázala, že lidem se ztracené smysly vrátí po třech letech od prodělání nemoci. Vědci ale upozorňují, že se jednalo o pacienty, kteří měli lehký průběh covidu.

Italské studie, kterou citoval deník Mirror, se zúčastnilo zhruba sto respondentů s průměrným věkem 49 let, kteří covid prodělali v březnu a dubnu v roce 2020. Vědci jejich symptomy sledovali celé tři roky.

[chooze:article;value:527384]

​Po třech letech byly čichové a chuťové schopnosti na stejné úrovni jako u stejného počtu lidí, kteří covid-19 neprodělali. "Mezi těmi, kteří měli a neměli covid, nebyli žádné významné rozdíly," řekl spoluautor studie Paolo Boscolo-Rizzo.

Lékaři nicméně upozorňují na to, že doba zotavování může být u každého individuální. Mezi další časté příznaky postcovidového syndromu patří například kašel, chronická únava či bolest hlavy. Objevit se může i zvýšená teplota či bolest v krku.

Začíná chřipkové období. Češi mají stále velký zájem o očkování proti covidu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.