Praha investuje do sociálních služeb. Za miliony postaví domy pro lidi v nouzi

Praha koupí tři bytové komplex v Nuslích, Hloubětíně a na Žižkově. Sloužit budou organizacím v sociálních službách. "Tenhle předklad jsem si nazvala Tři oříšky pro popelku, tak vánočně," řekla náměstkyně primátora hlavního města Alexandra Udženija (ODS). Budova na Žižkově bude sloužit obětem sexuálního násilí a lidem v bytové nouzi. 

"Jeden objekt bude sloužit jako intervenční centrum pro oběti sexuálního násilí. Bude tam i Modrý tým, co se zabývá zabydlováním lidí v bytech," doplňuje Udženija. Dům v Hloubětíne bude určený lidem s postižením ve věku 30 až 50 let. "Druhý objekt bude sloužit pro těžce kombinovatelné a mentálně postižené lidi, kteří trpí autismem," říká. 

Poslední komplex objektů už dnes funguje jako ubytovna. V budoucnu se rozroste o hygienické a nízkoprahové centrum. "Teď tam máme ubytováno 60 rodin. Většinou jsou to samoživitelky s dětmi," zmiňuje náměstkyně. Neziskovky pomáhaly třeba ženě, kterou týral muž a bála se požádat o pomoc. "Váhala, protože kvůli dětem nechce odejít, aby nenabourala rodinu," přibližuje její příběh zakladatelka centra Rosa Zdena Prokopová. 

[chooze:article;value:486912]

​Delší dobu odmítala situaci s agresivním partnerem řešit. Odborníci ji vysvětlovali, že i kvůli dětem by měla odejít. Nakonec se tak stalo. "Vyzýváme, aby nikdo, kdo zažívá násilí, se neostýchal a obrátil se na organizaci nebo intervenční centra," říká Prokopová. 

Projekt by měl pomoci i lidem s handicapem. Například muži s postižením, který byl donucen opustit centrum ve svých 40 letech, se nyní naskytla možnost být zpět v odborné péči. "Museli jsme s ním ukončit spolupráci, protože cílová skupina je u nás jasně vázána věkem," vysvětluje ředitelka dětského centra Paprsek Ivana Hejlová. "Je hrozně fajn vědět, že v průběhu příštího roku se nám podaří otevřít ten objekt a my ho budeme moci opět přijmout do našich služeb," dodává. Praha by se v budoucnu chtěla zaměřit i na další projekty, například na stavbu domovů pro seniory. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.