Britský sériový vrah drží světový rekord v pobytu na samotce, je tam 45 let

Sedmdesátiletý Robert Maudsley je vězněný téměř 50 let, jako nenapravitelný neléčitelný zločinec dostal doživotí. Ti, kdo se ním měli možnost setkat, ho popisují jako velmi inteligentního, laskavého a vtipného člověka se zájmem o vážnou hudbu a poezii, uvedl deník The Mirror.

Maudsley měl kruté dětství, které strávil střídavě u rodičů, kteří ho týrali a zneužívali, v sirotčinci a nakonec v pěstounské péči. Jako náctiletý utekl do Londýna, kde se živil prostitucí a bral drogy. Jeho první obětí byl v roce 1974 zákazník, jenž mu ukázal fotografie dětí, které zneužíval. To mladého prostituta rozzuřilo natolik, že klienta uškrtil. Sám se přihlásil na policii a skočil v přísně střežené psychiatrické léčebně, jelikož dle odborníků nebyl způsobilý stanou před soudem.

[chooze:article;value:485364]

Na psychiatrii Maudsley o tři roky později umučil spolupacienta umístěného do léčebny za obtěžování dětí. To už skončil ve vězení, kde se mu však během jediného dne podařilo ubodat muže odsouzeného za vraždu manželky a spoluvězně pykajícího za sexuální útok na sedmiletou dívku. Podomácku vyrobený nůž pak odevzdal dozorcům s komentářem, že dva vězni budou při sčítání chybět.

Od roku 1978 je tak umístěn na samotce, neboť se netajil tím, že v zabíjení pedofilů hodlá pokračovat. O pět let později mu ve věznici Wakefield postavili ve sklepě speciální celu, kde pobývá v kleci z neprůstřelného skla o rozměrech 5,5krát 4,5 metru. Má tam jen betonový kavalec a stůl se židlí vyrobené z lisovaného kartonu. A přišroubovaný nerozbitný záchod i umyvadlo. Celu smí opustit jen na hodinu denně, kdy ho na čerstvý vzduch doprovází šest dozorců.

Samotky se zřejmě už nikdy nezbaví. Podle Daily Star mu vedení věznice i odvolací úřady zamítly žádost, aby mohl alespoň Vánoce strávit mezi ostatními vězni. Už předtím mu byly zamítnuty žádosti o televizi, papouška a přehrávač s vážnou hudbou. Rovněž neúspěšně žádal o možnost spáchat asistovanou sebevraždu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.