Nebeské divadlo nad Českem. Na obloze se objeví nejbohatší meteorický roj

Téměř pravidelně začíná podle odborníků každý kalendářní rok z astronomického hlediska meteorickým rojem, takzvanými Kvadrantidami. Aktivní bývá zpravidla v období od 1. do 10. ledna.

"V mnoha ohledech lze o Kvadrantidách, jejichž mateřským tělesem je trochu netradičně planetka 2003 EH1, hovořit jako o jednom ze tří nejsilnějších meteorických rojů celého roku. Svědčí o tom především hodnota zenitové frekvence udávaná obvykle údajem 120 meteorů za hodinu," nastínili na webu experti z Astronomického ústavu AV ČR.

Podívanou ale často kazí nejen oblačné počasí, které na začátku ledna nebývá ničím neobvyklým, ale i krátké trvání maximální aktivity roje nebo Měsíc, který právě v tomto období bývá dost vysoko nad obzorem.

[chooze:article;value:535028]

"Přitom při dobrém počasí lze reálně počítat se spatřením kolem 60 až 80 meteorů roje za hodinu, a to zejména v časných ranních hodinách daleko od měst," uvedli astronomové.

V letošním roce však podle odborníků nebudou příliš příznivé podmínky pro pozorování tohoto nebeského úkazu. Maximum roje připadá na noc ze 3. na 4. ledna. Konkrétně pak nastane až po rozednění okolo 10. hodiny.

"Radiant se bude nacházet vysoko nad severovýchodním obzorem. Bohužel nebude pozorování zcela přát Měsíc, který najdeme v noci maxima v souhvězdí Panny a bude na obloze svítit už od půlnoci, kdy vyjde nad východní obzor, až do úsvitu," vysvětlili experti. Podle astronomů budou mít Kvadrantidy nejlepší podmínky až příští rok, a to s ohledem na měsíční fázi.

Astronaut ve vesmíru ztratil tašku s nářadím, která teď lítá po oběžné dráze. Podívejte se na záběry:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.