Necítím nohy! Děsivé svědectví Nizozemce postřeleného u fakulty

Jedním ze zraněných, kterého zasáhl střelec z filozofické fakulty, byl 47letý Nizozemec žijící v Singapuru Peter Vendel. Děsivé události z 21. prosince přiblížila pro singapurský portál Mothership jeho manželka Sofea.

Ta popsala, že se do Prahy těšila a chtěla ji navštívit už od té doby, co se Peterem vzali v roce 2016: "Je to nádherné město, které můj muž navštívil, když byl mladší. Tak jsem si říkala, že po tom, co skončila pandemie covidu, bychom mohli Evropu navštívit." Sofea a Peter s sebou vzali i své děti, patnáctiletou dceru a pětiletého syna.

V den útoku šli zrovna po mostě přes Vltavu směrem ke Staroměstskému náměstí, když uslyšeli něco, co znělo jako výstřel. Peter tomu napřed nevěnoval pozornost. Po dalších výstřelech ale spolu s ostatními lidmi začali utíkat pryč.

[chooze:article;value:536604]

Když si mysleli, že jsou už v bezpečí, uběhli asi půl kilometru, tak se zastavili. Najednou Sofea uslyšela něco jako hvízdnutí větru a Peter začal v holandštině nadávat. "Necítím nohy," řekl a padl na zem.

Sofea se snažila muže odtáhnout a volala o pomoc. Tu jí poskytli kolemjdoucí. Schovali se stranou mostu, kde pak Petera naložila sanitka, která jela kolem.

[chooze:article;value:536473]

Sofea pro Novinky.cz popsala, že bylo problematické zjistit, ve které nemocnici její manžel leží. To se pak naštěstí povedlo. Aby s ním ale mohla zůstat, bylo potřeba si prodloužit délku pobytu. Což pro rodinu nebyla levná záležitost, musel jim vypomoci honorární konzul.

Byl také problém s převozem Petera, česká nemocnice to totiž původně vzhledem k jeho zranění nedoporučila. Nakonec k tomu svolila. V neděli by měl odletět zpět do Singapuru. Zatímco starší dcera se už do Singapuru vrátila, mladší syn zatím zůstal s matkou v Praze.

Zákrok při střelbě na univerzitě byl v pořádku, policisté jednali podle informací, které měli, řekl v rozhovoru pro TV Nova bezpečnostní expert Stanislav Kazbunda:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.