Češi si oblíbili samoobslužné pokladny. Obchody ale musí zavádět opatření

[chooze:gallery;value:34783]

Placení na samoobslužných pokladnách je dnes pro mnoho zákazníků supermarketů samozřejmé nejen ve světě, ale i v Česku. Právě samoobslužné pokladny se ale stávají terčem zlodějů, kteří vymýšlejí stále nové způsoby, jak je obelstít. Nově používají například slevové nálepky. Tímto typem krádeže se zabývali policisté v rakouském Grazu, informuje web Kupi.

Prudký nárůst krádeží v supermarketech zaznamenalo v posledních letech také Polsko. Zloději tam nejčastěji kradou potraviny, zejména chléb a mléčné výrobky, píše portál Gazeta. Často ale dochází i ke krádežím toaletního papíru nebo hraček. "Obchodní řetězce to moc nepřiznávají. Nechtějí ukázat, že nemají situaci pod kontrolou," poukázal na problematiku Maciej Tygielski, expert na maloobchodní trh a výkonný ředitel skupiny SkipWish.

[chooze:article;value:540800]

I obchodní řetězce v Česku zavedly řadu bezpečnostních opatření, kterými se snaží krádežím zabránit, například obličejové kamery nebo turnikety. "Oblast samoobslužných pokladen je zabezpečena turniketem, který se otevře po načtení čárového kódu z účtenky," prozradil TN.cz tiskový mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík. "Zvýšený počet krádeží v souvislosti se samoobslužnými pokladnami nezaznamenáváme," dodal nicméně.

Obchodní řetězec Tesco se zaměřuje primárně na prevenci případných krádeží. "Situaci v obchodech bedlivě sledujeme, podle aktuální se přizpůsobujeme a přijímáme nová potřebná opatření. Například zaměstnance pravidelně proškolujeme a zavádíme nové technologie na rozpoznání pokusů o krádeže," zdůraznila mluvčí řetězce Iva Pavlousková. 

[chooze:article;value:540994]

Z nejnovějšího průzkumu agentury STEM/MARK vyplynulo, že samoobslužné poklady nejčastější využívají mladí zákazníci ve věku 18-29. Starší generace naopak spíše preferuje obsluhu prodavačů. "Samoobslužné pokladny jsou velmi oblíbené, využívá je přes 40 % zákazníků," řekla mluvčí obchodního řetězce Kaufland Renata Maierl.

"Stále více zákazníků je pravidelně využívá, přičemž oceňují rychlost, samostatnost při odbavení, ale také dobrou dostupnost asistence kolegů z prodejny. I u samoobslužných pokladen je totiž vždy jedna kolegyně či kolega pokladní, který zákazníkům pomáhá a radí v případě potřeby," uvedl Jiří Mareček, mluvčí supermarketu Albert. Až pětinu zákazníků nad 60 let totiž používání samoobslužných pokladen stresuje, protože mají strach, že ji nebudou umět ovládat.

Mladí lidé také nakupují častěji a v menším množství, proto je pro ně rychlejší samoobslužné odbavení. "Samoobslužné pokladny si zákazníci oblíbili nejvíce, pokud mají střední a menší nákupy," potvrdila mluvčí supermarketu Tesco. 

Zájem zákazníků o samoobslužné pokladny obchodní řetězce registrují zejména ve velkých městech. "V menších městech naopak zákazníci upřednostňují osobní kontakt s pokladní," dodal mluvčí Penny Marketu.

Nákup bez pokladny nebo autíčko na vodík. Technica Futura v Plzni představila inovace (4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.