Konec starým tradicím. České maminky zavádí vánoční novinku

Ve čtvrtek 1. prosince se ve spoustě českých domácností objevila tajemná malinká dvířka. Do řady bytů a domů se totiž s příchodem prosince na 24 dnů nastěhoval skřítek jménem Rampenisse. Je původem z Norska, ale v poslední době se hodně rozšířil i do dalšího světa. A popularitu získává i mezi českými rodiči, kteří pomocí kouzelného skřítka svým dětem zpestřují čekání na Ježíška. 

​Kouzelný skřítek je ovšem pěkný nezbeda. Každou noc totiž zhruba 10 centimetrů velká postavička ožije a vyvede nějakou lumpárnu, která děti pobaví. Mezi jeho oblíbenou noční zábavu patří například hrátky s toaletním papírem nebo rozsypání mouky. Občas také spadne do hrníčku, nicméně jeho fantazii se meze nekladou a může provést téměř cokoliv. Jedno z pravidel ovšem hovoří o tom, že má v noci zakázaný vstup do dětských pokojíčků, aby se ho děti nebály.

Nejen děti, ale také rodiče po celém světě si malého skřítka dost oblíbili. Sami totiž přiznávají, že je baví vymýšlet, co by mohl malý nezbeda další den zase vyvést. 

[chooze:article;value:477132]

​"Je to nevinné, milé a vtipné. Některé rodiny to mají jako doplněk k adventnímu kalendáři, jiné místo něj. A je zábavné sdílet tipy na lumpárny na sociálních sítích," popsal norský mediální analytik Marius Karlsen norské televizi NRK. "Rozšíření fenoménu je pravděpodobně způsobeno tím, že my jako rodiče chceme potěšit své děti a vytvořit trochu magie v jinak uspěchaném každodenním životě," dodal Karlsen.

V Norsku jsou obchody plné doplňků pro skřítky, které jim pomáhají při jejich neplechách. Skřítci navíc v posledních letech zažívají boom, čemuž pomohla mimo jiné americká dětská knížka Elf on the Shelf z roku 2005, ve které Santa Claus vysílá do jednotlivých domácností skřítky, kteří mají zjistit, které děti zlobí a které jsou hodné.

Skřítek Rampenisse není jedinou tradicí, která do České republiky dorazila ze zahraničí. Obchody jsou plné Santa Clause a jeho svítící soby najdeme po celé zemi. Velkou popularitu v poslední době získal také Halloween, který na konci října slaví čím dál více českých dětí. Oblibě se v Česku těší ještě jeden skřítek, kterému se říká gnom. Vousaté postavičky ze skandinávské mytologie prý přináší štěstí a chrání domov.

Po celém světě si lidé užívají advent. Podívejte se, jak se slaví ve světě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.