Dospívající Anděla má jen základku. Díky svému IQ však chodí na vysokou

Mladá slečna z okolí Prahy je právě ve věku, kdy děvčata a chlapci chodí do tanečních. Nejen to má Anděla vzhledem ke svému zdravotnímu stavu zapovězené. Těžká skolióza a chladová kopřivka si vybraly svou daň i v rámci vzdělávacího procesu.

"Střední škola nebyla schopná uspokojit vysoké nároky na individuální studium pro mou dceru. Ačkoliv se vedení gymnázia snažilo nastavit individuální vzdělávací plán, rozhodli jsme se školu opustit. Po kvartě tedy Andělka své studium na osmiletém gymnáziu ukončila," sdělila redakci TN.cz paní Lucie, maminka dívky.

[chooze:article;value:476217]

​Osud Anděle sice nenadělil do vínku pevné zdraví, v jiné oblasti však byl více než velkorysý. Mladá dívka se totiž může pochlubit silně nadprůměrnou inteligencí. Výše jejího IQ dosáhla v oficiálním testu organizace Mensa hodnoty 168 bodů. To Anděle otevřelo dveře na ČVUT, konkrétně na fakultu jaderné fyziky.

"Dcera od září navštěvuje přednášky lineární algebry. Společně se studenty o několik let staršími absolvuje i povinná cvičení. Na střední školu nikdy nechodila, má dokončené jen základní vzdělání, přesto je schopná chápat vysokoškolskou matematiku. Studuje celý svůj život, nejvíce ji zajímá právě matematika. Skvělé studijní výsledky ale měla vždy i ze všech ostatních předmětů," říká hrdá maminka s tím, že Anděla má zálibu také v nejrůznějších kurzech nebo hospodských kvízech.

[chooze:article;value:475882]

"Anděla nás sama kontaktovala s tím, že studium na gymnáziu je pro ni nedostačující. Přišla se zeptat, zda by u nás nemohla s předstihem studovat matematiku. Po konzultaci jsme vybrali dva předměty, a to lineární algebru a matematickou analýzu. Studium zvládá perfektně," potvrdil redakci TN.cz proděkan Fakulty jaderné fyziky ČVÚT Milan Krbálek.

Podle organizace Mensa mají v České republice hodnotu IQ nad 130 bodů zhruba dvě procenta populace, tedy přibližně 210 tisíc lidí. Členem Mensy je celkem asi šest tisíc lidí, z toho necelé dva tisíce tvoří děti do 18 let. "Tyto děti to ve školách mají většinou velmi těžké. Ve studiu jsou hodně napřed a ostatní spolužáci je brzdí. Jsou to často smutné příběhy, vzdělávací systém jim mnohdy nepomůže," uvedl pro TN.cz místopředseda Mensy Tomáš Blumenstein.

[chooze:article;value:474882]

​​S nepříznivým osudem se však potýkají i rodiče nadané dívky. "Manžel má cukrovku a mně se po třech letech vrátila rakovina. Nyní jsem v invalidním důchodu," upřesnila žena. Finanční situace rodiny podle jejích slov není zoufalá, není však ani příznivá. A protože si Anděla přeje mít kromě dobrého vzdělání i vlastní byt, nechala se zaměstnat na půl úvazku v řetězci rychlého občerstvení McDonald's v Obchodním centru Letňany.

"Raději by tedy pracovala někde, kde by mohla naplno ukázat svůj potenciál, ale nemá maturitu a je nezletilá," posteskla si paní Lucie. To se ovšem již brzy může změnit. Rodina totiž našla možnost, jak by Anděla mohla splnit maturitní zkoušku. "Dcera teď bude absolvovat dvouletý on-line kurz Střední školy Spektrum. Pokud splní veškeré požadované zkoušky a testy, pustí ji k maturitě. Zároveň uvažujeme o tom, že ji poté zplnoletníme, aby mohla rovnou na vysokou," upřesnila paní Lucie.

[chooze:article;value:474274]

​"V souladu se školským zákonem dokážeme ověřit znalosti lidí, kteří u nás nestudují. Dvouletý on-line kurz tak může absolvovat každý, kdo se domnívá, že má stejné znalosti jako naši studenti. Pokud splní testy a zkoušky, může pak maturovat. Často tuto možnost využívají například cizinci, kterým se tu neuznává jejich zahraniční vzdělání," vysvětlila redakci ředitelka Střední školy Spektrum Alexandra Varclová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.