Radní se hádali kvůli kauze Dozimetr. Brzdí projekt v Holešovicích, tvrdí někteří

Ukázková spolupráce města a soukromého sektoru z toho chtěla v pondělí část radních vycouvat. Pro vystoupení bylo potřeba získat 6 hlasů v jedenáctičlenné Radě hlavního města. Pro byli čtyři zástupci Pirátů a Jiří Pospíšil z TOP 09.

"Odmítáme pokračování kauzy Dozimetr v dopravním podniku. Je pro mě velkým překvapení hlasování koaličních partnerů, když tady kolují podezření, že v tomto případě hrály roli úplatky až 50 milionů korun, tak že se u nich nenašla odvaha k tomu vystoupení," reagoval náměstek primátora hlavního města Prahy pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Sám primátor Bohuslav Svoboda z ODS ale výsledek hlasování před novináře obhájit nepřišel. Koalice SPOLU navíc odmítá, že vystoupení z projektu je bojem proti korupci. "To si myslím, že je jeho politická zodpovědnost. A bohužel víme, že pan primátor si nechal několik funkcí a není schopen se Praze věnovat na 100 procent," sdělil zastupitel Adam Scheinherr (Praha Sobě).

[chooze:article;value:551655]

​"My jsme se k tomu dostali tím způsobem, že jsem tuto situaci nezavinili. ((09:01)) My chceme najít odvahu, abychom ten projekt dotáhli ((08:08)) myslím si, že je zneužívání Dozimetru," uvedl starosta Prahy 9, předseda zastupitelského klubu SPOLU Tomáš Portlík (ODS).

"Myslím si, že Rada nechce většinově nést zodpovědnost za nějaké jedince, kteří dělali nějaké neplechy, ale zároveň nechce poškodit město," poznamenal náměstek primátora Petr Hlaváček ze STAN.

Opozice za pondělní výsledek jednání vedení Prahy kritizuje, doplatí na něj prý hlavně občané. "Rada neudělala žádný krok, nerozhodla. Stanice se nebude rekonstruovat. Rada jako celek není schopná se dohodnout a vytvořit nějaké rozhodnutí, které bude posouvat dál rozvoj ve městě," dodal Scheinherr. "Rada už několik měsíců vlastně nekoná, ani v tom, aby ten projekt posunula nebo zrušila, jak pro ty partnery, tak pro Prahu samotnou," řekl předseda kontrolního výboru Zastupitelstva hl. m. Prahy Ondřej Prokop (ANO).

Partneři v projektu mezitím, údajně kvůli nedodržení smlouvy, hrozí předžalobní výzvou. Vzhledem k prodlevám škodu vyčíslili na více než miliardu korun. Podle Zdeňka Hřiba ze smlouvy ale vyplývá, že žádné pokuty nehrozí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.