Moravu zasáhly silné bouřky s kroupami. To jsme ještě nezažili, říkají místní

Krátce před šestou večer se v Koryčanech zatáhla obloha a začaly z ní padat i přívaly krup. "To jsem ještě nikdy nezažila. Padaly úplně vrstvy krup, mlátilo to do oken," popsala jedna z obyvatelek města.

Kroupy ucpaly kanalizaci, voda se tak valila i ulicemi. Krupobití během pár minut zničilo lidem zahrádky se zeleninou i ovocné stromy, kde zrála jablka nebo hrušky. "Rajčata jsou očesaná, dokonce i mrkev, všechno to vypadá dost žalostně," dodala nešťastná žena.

[chooze:article;value:557181]

​Ještě v pátek dopoledne v Koryčanech byly po večerní bouřce na mnoha místech hromady krup. Lidé je ještě před polednem měli třeba na příjezdových cestách, lemovaly i hlavní silnici, která městem vede. Škody od rána mapovali i zemědělci, i na jejich polích krupobití úřadovalo. "Zrna jsou vlastně plná a klásky jsou vymlácený, škoda je na hranici 50 procent," zhodnotil následky bouřky jeden z místních zemědělců.

"Silné bouřky by se tentokrát měly vyskytovat zejména v jihovýchodní části našeho území a doprovázet je budou opět přívalový déšť, krupobití a silné nárazy větru o rychlosti až 90 kilometrů v hodině," upřesnila meteoroložka Dagmar Honsová.

Od bouřek bychom si měli podle meteorologů oddechnout až po víkendu. To ale poklesnou i teploty a budou se pohybovat kolem 20 stupňů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.