Požár na palubě letadla. Cestující se třásli strachy a brečeli

Děsivý zážitek mají za sebou cestující, kteří loni v únoru cestovali z nizozemského Amsterdamu do jihoafrického Johannesburgu. Na palubě jejich letadla Boeing 777, patřícímu společnosti KLM, totiž vypukl požár. Podrobnosti celého incidentu nyní zveřejnila Bezpečnostní rada Nizozemska, která se zabývá různými nehodami od průmyslu až po leteckou a námořní dopravu.

Incident se odehrál ve výšce asi 10 kilometrů nedaleko španělského ostrova Menorca. Podle webu Aviation Herald hlásili cestující podivný zápach šířící se kabinou. Lidé měli vstávat ze svých míst, brečet a třást se strachy, zatímco kolem nich procházely letušky v ochranných maskách a s hasicími přístroji.

V zadní kuchyňce letounu se totiž přehrála elektrická trouba, ze které se začaly uvolňovat toxické plyny a kouř. Část cestujících se kvůli tomu musela evakuovat do přední části letadla. Dvanáct cestujících a tři členové posádky měli následně problémy s dýcháním. Poté, co se letadlo vrátilo do Amsterdamu, se o cestující i posádku postarali záchranáři, podle kterých se ale nikdo na palubě nezranil.

[chooze:article;value:559502]

Podle dosavadních výsledků vyšetřování mohlo za přehřátí trouby použití nevhodného podnosu pro ohřívání, který zmátl řídící obvody trouby. Následně pochybila také posádka, která dostatečně rychle neodpojila troubu od elektrického proudu.

"Školení palubních průvodčích zdůrazňovalo, jak je důležité neresetovat spálené jističe. To vedlo k obecnému dojmu palubního personálu, že vytažení jističe není povoleno ani v případě požáru nebo kouře vycházejícího z elektrického zařízení," uvádí se ve zprávě. 

Situaci ještě zhoršilo použití hasicích přístrojů. Trouba totiž žhnula a kouřila, ale nehořela plamenem. Po použití přístrojů tak vzniklo rozkladem hasicí látky ještě víc jedovatého kouře. Nakonec se ale podařilo troubu odpojit a situaci vyřešit. Úřad následně předal aerolinkám pokyny, které by měly opakování situace zabránit.

Tragédie v letadle. Při turbulencích zemřel člověk, zraněných jsou desítky (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.