Napětí v Jihočínském moři. Číňané mluví o riziku třetí světové války

Filipíny obvinily čínskou pobřežní stráž z "brutálního útoku" mačetami během střetu v Jihočínském moři na začátku tohoto týdne. Napětí se v regionu stupňuje dlouhodobě, připomíná CNN. Situace připomíná sud se střelným prachem i kvůli obranné dohodě – v případě napadení by totiž Filipínám musely pomoci Spojené státy. 

"Filipíny se dopouštějí provokací ve snaze zatáhnout světové mocnosti do konfliktu," uvedl nedávno list China Daily. A upozornil na riziko zažehnutí třetí světové války.

"Číňané ale vnímají, jak dopadli Rusové na Ukrajině, a válka s USA by pro Peking zcela jistě jednoduchá nebyla. To by mohlo dopadnout velmi ošklivě," mírní obavy vojenský analytik Lukáš Visingr.

[chooze:article;value:556961]

Nelituje podle vás Washington za současné situace obranné smlouvy, kterou podepsal s Manilou již před delší dobou?

Američané jsou sice ve spoustě věcí rozpolcení, pokud ale v USA nad něčím panuje absolutní shoda, tak je to odpor vůči Pekingu. Dokonce i Trump s Bidenem se stupňují, kdo z nich je větší protičínský jestřáb.

Troufnete si odhadnout, jak se situace v Jihočínském moři bude nadále vyvíjet?

V regionu jsou Paracelské ostrovy, které si Čína nárokuje. Všechny mezinárodní soudy a arbitráže ale vyzněly jednoznačně v neprospěch Pekingu. Ten se však nevzdává a na místě začal budovat i umělé atoly. S tímto krokem však mezinárodní právo nepočítá.

Jak na tento argument představitelé jedné ze dvou nejlidnatějších zemí světa reagují?

Oni argumentují tím, že když si někde postaví ostrov, tak je jejich, stejně jako jeho okolí. Američané však trvají na tom, co označují jako freedom of navigation, tedy že mezinárodními vodami lze volně proplouvat. A činí tak i na místech, jež si Peking nárokuje.

Jak na to reaguje Čína?

Její vojáci si nikdy ani netroufli vystřelit. Jinak by asi museli být naprostí sebevrazi. I když některá čínská média tím ráda vyhrožují, je otázkou, jestli by Peking vůbec do války s USA chtěl vstoupit.

[chooze:article;value:558173]

Čím si tuto opatrnost vysvětlujete?

Číňané vnímají, jak dopadli Rusové na Ukrajině, a válka s USA by pro Peking zcela jistě jednoduchá nebyla. To by mohlo dopadnout velmi ošklivě.

Čína ale pokračuje v masivním vyzbrojování…

To si samozřejmě Washington uvědomuje a patřičně na to reaguje. Čínská ekonomika má ale problémy a není ani jisté, jestli někdy přeskočí HDP Spojených států. Jenže diktátorské režimy, které se do podobné slepé uličky dostanou, mají často ve zvyku začínat války a je to póza sloužící k maskování jejich vlastní slabosti.

Čína svou akcí poslala varovný vzkaz světu. Hlásí se o své místo, říká expert (23/5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.