Na řadě přírodních koupališť je závadná voda. Lidem hrozí zdravotní problémy

Koupání na některých místech v Česku může ohrozit zdraví lidí. Například na Orlíku nebo Lipně je toto riziko vyšší. Na pozoru by se měli mít zejména citliví jedinci, jako jsou děti, těhotné ženy nebo alergici.

"Letošní rok je výrazně nadprůměrný, teplotně nadprůměrné jsme měli i noci a vzhledem k tomu máme znečištění sinicemi už v těchto dnech. Zároveň přívalové deště smývají z polí chemikálie, které se mohou dostat do vodních toků," uvedla meteoroložka TV Nova Dagmar Honsová.

Hygienici doporučují, abyste se pro jistotu nekoupali na Orlíku a zůstali radši na souši, kde se můžete například opalovat. Většina lidí se ale i přes doporučení hygieniků nadále koupe. Voda podle nich vypadá čistě.

[chooze:article;value:561605]

​Krajská hygienická stanice už zakázala koupání v rybníku Dlouhý u Lanškrouna poblíž České Třebové. Na Máchově jezeře nebo vodní nádrži Sedlice se koupání nedoporučuje kvůli nadprůměrnému výskytu sinic.

"V současné době máme zhruba 25 lokalit, které jsou v těch zhoršených kategoriích. Loni v tomto kalendářním týdnu to bylo něco málo pod 20," popsal Petr Pumann z Oddělení hygieny vody Centra zdraví a životního prostředí Státního zdravotního ústavu.

Některé vody jsou plné sinic a řas, které mohou člověku způsobit řadu zdravotních komplikací.

"Vyvolávají vyrážky, může to vyvolat střevní potíže, nebo dokonce při napití takovéto vody i poškození jater. Každému může vadit kousnutí cerkáriemi, protože to jsou larvy, které se dostávají do kůže," vysvětlil dermatovenerolog Petr Arenberger.

Hygienici kontrolují kvalitu vody v letní sezóně častěji, a to většinou jednou týdně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.