Vodáci se bez vesty neobejdou, tvrdí vicemistryně Evropy v raftingu

Bezpečnost na prvním místě, pravidlo, kterým by se měli řídit amatéři i profesionálové. "Nejdůležitější je mít k vodě respekt. Spousta lidí si myslí, že je silnější než ten živel, a to ho většinou dožene. Největší problém je, když se člověk před jízdou posilní alkoholem. Nejdůležitější je si říct, jestli na to mám," řekla vicemistryně Evropy v raftingu Sára Hrdličková.

Vodáci by neměli podceňovat ani ochranné pomůcky. Ty jim v případě ohrožení mohou zachránit život. "Hlavní věc je určitě vesta. Vím, že je to pro mnoho lidí taková trapná věc, vesta je ale hodně důležitá," sdělila Hrdličková.

[chooze:article;value:562608]

​Vody je oproti loňsku v českých a moravských řekách více. Extra na pozoru musí být lidé s dětmi. "V případě, že se nám loď převrátí, tak dítě zůstane pod lodí a musíme být připraveni aktivně je z té lodi vytáhnout, i když tam je vzduchová kapsa," upozornil Petr Ptáček, předseda Asociace vodní turistiky a sportu.

Dobře sjízdná je aktuálně většina tradičních řek v Česku. Pro ty, kdo se chtějí vyhnout davům, stále existují i úseky, kde skoro nikoho nepotkáme. "Například ve východních Čechách je velmi krásné Labe, kdy jedeme ze Dvora Králové okolo Šporkova mlýna, okolo Hospitalu Kuks, přímo pod ním, pod památkou UNESCO projíždíme, pak dolní Úpa, ale třeba i Odra," popsal Ptáček.

Následující týden je prý v půjčovnách lodí vůbec nejexponovanější, proto se všeobecně doporučuje půjčovny obvolat a zarezervovat si vybavení s předstihem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.