Na zahraničních misích bude sloužit více českých vojáků. Vrátí se také do Afriky

V pobaltských státech, Kosovu, ale třeba i na Slovensku nebo v Polsku. Tam všude slouží čeští vojáci na zahraničních misích. Je jich zhruba 1 500. Brzy jich ale bude v cizině sloužit výrazně víc. "V roce 2025 by mělo být k dispozici pro zahraniční operace zhruba 2 660 vojáků, v roce 2026 by jich mělo být zhruba 2 600," sdělila ministryně Černochová.

"Jak já vnímám ten návrh, tak opravdu na mě působí, že reflektuje novou bezpečnostní mezinárodní situaci, protože v celé řadě oblastí tam dochází ke změnám," řekl poslanec a bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). "Pro naše vojáky je to důležité," míní bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

O posílení východního křídla Severoatlantické aliance by měla v nejbližší době rozhodovat vláda. "Ochrana východního křídla Severoatlantické aliance se má zvýšit o 800 příslušníků, takže by východní křídlo střežilo až 2 000 vojáků. Posilujeme misi ALTEA v Bosně a Hercegovině, kde z 12 vojáků jdeme až na 200, ale z nich nemusí všichni vyjet. Budou držet pohotovost v České republice a v případě, že by to bylo zapotřebí , tak by se přesunuli do Bosny a Hercegoviny," sdělila Černochová.

[chooze:article;value:562893]

A po roční přestávce by se mohli vojáci vrátit také do Afriky. Návrh na vyslání příslušníků armády konkrétně do Mauritánie už ministryně Černochová předložila sněmovnímu výboru pro obranu. Dříve byli čeští vojáci také v Mali, kde pomáhali cvičit tamní vojáky, nebo bojovali proti islamistickým teroristickým skupinám.

"Dříve tam byla mise Evropské unie, která nedopadla, byly tam dva vojenské převraty a ta situace tam opravdu není dobrá a samozřejmě alianční a další vojáky a mise vytlačili ruští žoldáci. Ale u té Mauritánie je ten rozdíl, že jak došlo k rozpadu G5, tak Mauritánie se stala druhou zemí po Tunisku, která získala od Aliance takzvaný balíček pomoci," poznamenal Metnar.

"Pro Českou republiku je především důležité, aby země severní a střední Afriky byly co nejvíc stabilizované, protože jinak to znamená víc nelegální migrace," dodal poslanec Ondřej Lochman (STAN).

V příštím roce by měli čeští letci střežit také vzdušný prostor Islandu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.