Šest dní v práci, jediný den volno. Řecko prodloužilo pracovní týden

V době, kdy většina evropských států zvažuje zavedení čtyřdenního pracovního týdne´, se Řecko rozhodlo jít proti proudu. Šestidenní pracovní týden mají zavádět soukromé podniky poskytující nepřetržité služby. A ty si mají sami rozhodnout, zda chtějí systém zavést. Zaměstnanci si přitom můžou vybrat, jestli budou pracovat o dvě hodiny navíc denně, nebo si je napracovat v jeden den. K denní mzdě mají dostat ještě 40procentní příplatek.

"Nedává to vůbec žádný smysl. Téměř každá civilizovaná země zavádí čtyřdenní týden, Řecko se rozhodlo jít opačnou cestou. Lepší produktivita přichází s lepšími pracovními podmínkami a lepší kvalitou života zaměstnanců. Teď víme, že to znamená méně hodin, ne více," řekl člen člen výkonného výboru odborového svazu státních zaměstnanců Adedy Ale Akis Sotiropoulos.

Vláda chce navýšením pracovní doby vyřešit krizi, kterou v minulosti označila za časovanou bombu. Od roku 2009 totiž ze země emigrovaly statisíce vzdělaných mladých Řeků, kteří tam teď chybí.

[chooze:article;value:559995]

​Mezitím v Německu začíná řada firem testovat čtyřdenní pracovní týden. "Od té doby nemáme nouzi o kvalifikované pracovníky," uvedl Hanns-Georg Mostert, výkonný ředitel společnosti Holzkunst Mostert GmbH.

A spokojeni jsou i zaměstnanci. "Mám teď čas na rodinu, na koníčky. Je to super," dodal montér EnergyVision GmbH. "Během těch čtyř dnů se toho snažím udělat co nejvíce," souhlasí výkonný ředitel EnergyVision GmBH Markus Geiling.

O zkrácení pracovní doby by měla zájem i řada Čechů. "Já bych to asi ocenil. Umím si představit to, že si přizpůsobím práci podle toho, jak je třeba," shodli se.

"Víme, že u některých profesí stoupne výkonost, dokonce více než kdyby pracovali pět dní v týdnu, jde o to, že si to ten člověk musí správně rozvrhnout," poznamenal psycholog Tomáš Morávek.

"Naše země má problémy s nedostatkem zaměstnanců, kdybychom zkrátili pracovní dobu, tak by byla potřeba ještě většího počtu zaměstnanců, a tím pádem by se náš problém na trhu práce prohloubil," uzavřel ekonom Štěpán Křeček.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.