V Česku rostou nové druhy hub. Raději je ale nesbírejte, radí mykologové

Seslička poduškovitá původem ze Severní Ameriky je jednou z mnoha hub, kterou čeští houbaři dosud neviděli. Cizokrajných hub u nás ale stále přibývá. 

"Květnatec Archerův, který je původem z Austrálie. Klouzek douglaskový, který sem byl zavlečen z Ameriky, ze Severní. Bedle Boudierovy, které jsou nejedlé a dají se občas najít," vyjmenovala mykoložka Alena Filípková a mohla by ještě pokračovat. 

Seslička poduškovitá se poprvé v celé Evropě našla na Pálavě. Mezi houbaři je ale vyhlášená třeba i oblast kolem Kroměříže a Hostýnských vrchů. Do lesů na Kroměřížsko vyrazil i štáb TV Nova, a to pod dohledem zkušené mykoložky. 

[chooze:article;value:563113]

Žádný z cizokrajných ale nenašel. O překvapivé úlovky i tak nebyla nouze. "Našli jsme kyjanku Zollingerovu, která je dost vzácná, není mnoho nalezišť v naší republice," vysvětlila mykoložka Pavla Svobodová. 

Obecně ale platí, že to s houbami v lesích na začátku července není žádná sláva. Na praváky a suchohřiby si prý musíme ještě počkat, v lesích je příliš sucho. Houbařská sezóna sice propukla s předstihem, teď si ale dává pauzu. Přesto třeba plzeňská záchranka vyjížděla už nejméně k sedmi otráveným.  

[chooze:article;value:560566]

​"Nejčastěji se jedná o nastupující nevolnosti. A v určitých případech se může jednat i o těžké halucinace a selhání oběhu," řekl mluvčí tamních záchranářů Lukáš Uherek. 

Podle odborníků je důležité, aby člověk při otravě houbami vyhledal co nejrychleji lékařskou pomoc. Mnozí dělají chybu i v tom, že houby sbírají do obyčejných igelitových tašek. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.