Generál: Rusové měli jedinečnou příležitost Ukrajinu porazit. Neudělali to

Podle bezpečnostního analytika a bývalého generála australské armády Micka Ryana Rusové nevyužili jedinečnou příležitost zasadit Ukrajině výraznou porážku. "Rusko v posledních šesti měsících vybudovalo svými útoky na Ukrajinu strategickou dynamiku. Z velké části však nedokázalo využít vzniklých příležitostí," napsal na síti X.

Ruská armáda podle něj sice letos obsadila část ukrajinského území, většinou ale ze strašlivou cenu. "Získali přibližně 513 čtverečních kilometrů, ztratili ale kolem 180 tisíc vojáků. Ztratit 360 lidí za každý obsazený kilometr čtvereční, to není dobrá strategie," dodal.

[chooze:article;value:562949]

Jak pak připomíná magazín Newsweek, kromě vojáků ztráceli Rusové ve velkém také dělostřelectvo, které je pro ruskou vojenskou doktrínu naprosto zásadní. V červnu to podle ukrajinského ministerstva obrany mělo být rekordních 1 415 dělostřeleckých systémů. Na jaře pak kolem 1 000 kusů měsíčně, což jsou oproti zimním měsícům také vysoká čísla.

To vše v době, kdy měla Ukrajina kritický nedostatek munice i dalších zdrojů v souvislosti s nepovedenou protiofenzivou a pozastavením americké pomoci. "Toto enormní plýtvání životy vojáků v mnoha menších potyčkách na frontové linii pro Rusko znamená problém. Ztrácí tím totiž schopnost vybudovat větší údernou sílu schopnou podniknout rozsáhlé útočné operace," upozorňuje Ryan dále.

"Pro Rusko to byla pravděpodobně nejlepší příležitost k významným ziskům na bojišti," doplnil k jarnímu ruskému snažení. Dodal ale, že to neznamená, že se ruský postup brzy zastaví. Ruské armádě se totiž stále daří nabírat nové vojáky a získávat potřebnou techniku. Uštědření rozhodujícího úderu Ukrajině je prý ale nepravděpodobné.

[chooze:article;value:563141]

Že se situace na ukrajinské straně znatelně zlepšuje, potvrzuje také americký Institut pro studium války. Ukrajině se podle něj konečně daří řešit problém s nedostatkem vojáků, na který odborníci upozorňovali už na jaře.

Neznamená to ale, že by bylo pro Ukrajinu vše růžové. "Opožděné a nedostatečné dodávky západních zbraní Ukrajině pravděpodobně znemožní nově vytvořené brigády dostatečně vybavit. Včasná a dostatečná západní bezpečnostní pomoc je i nadále zásadním určujícím faktorem, kdy a v jakém rozsahu mohou ukrajinské jednotky převzít na bojišti inciativu," upozorňuje institut.

Češi pomáhají s obnovou Ukrajiny. Zakázky jim vynáší stovky milionů korun:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.