Čeští turisté podcenili výlet do Tater. Zasahovat museli horští záchranáři

Slovenští záchranáři mají za sebou noční akci, při které pomáhali českým turistům. Ti při výstupu na Gerlachovský štít ztratili pojem o čase, a navíc je zradilo počasí.

"V pozdních odpoledních hodinách nás kontaktovala dvojice Čechů s prosbou o pomoc z masivu Gerlachovského štítu. Nepodařilo se jim včas vystoupit na vrchol, počasí se postupně zhoršilo, a tak nejdříve požádali o navigaci při sestupu," informovala Horská záchranná služba (HZS) na svém webu.

To ale zřejmě nestačilo, a tak si o něco později dvojice vyžádala doprovod záchranářů. "V exponovaném terénu byla dvojice vybavená ferratovými sety, potřebnou horolezeckou výstrojí ale nedisponovala," upřesnili záchranáři.

[chooze:article;value:563427]

Záchranáři se vydali sestupujícím naproti, potkali je zhruba v polovině Tatarkovy próby, odtud pak společně sestoupili ke Slezskému domu. Následně byli v brzkých ranních hodinách transportováni do Starého Smokovce. Odtud už čeští turisté pokračovali sami dál.

Ve stejný den zasahovali horští i letečtí záchranáři na Gerlachovském štítu ještě jednou. Z jeho masivu se v sobotu odpoledne zřítil polský turista, který utrpěl mnohačetná poranění. "Krčmárovým žlebem se sám vypravil na Gerlachovský štít bez dostatečného vybavení a obuvi. V horní části uklouzl na sněhovém poli a spadl několik desítek metrů na skalní plochu, která ho zastavila," uvedla HZS na facebooku.

Muž nebyl schopen upřesnit svou polohu, při pátrání po něm pomohli letečtí záchranáři. "Našli ho podle popisu místa a transportovali do nemocnice v Popradu," dodali horští záchranáři.

Další drama na Sněžce. Z hory sklouzla česká turistka, pátrali po ní záchranáři (2/2024): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.