Zkontrolujte si peněženky. Na dovolené můžete narazit na vzácné mince

[chooze:gallery;value:35484]

​Eurem se dnes platí v celkem 20 zemích. Patří mezi ně i oblíbené turistické destinace jako Chorvatsko, Itálie, Francie, Španělsko nebo Slovensko. Je tak slušná šance, že narazíte na některé ze vzácných kousků, na které upozornil německý web Ruhr24.

Zřejmě nejvzácnější je dvoueurová mince z roku 2007 s portrétem monacké kněžny Grace Kellyové. Ta se prodává až za 5 tisíc eur (v přepočtu přes 125 tisíc korun). Vyrobena byla u příležitosti 25 let od smrti kněžny. Jde ale o velmi vzácné kousky, které se v oběhu téměř nevyskytují, a najdete je tedy hlavně u sběratelů.

[chooze:article;value:561158]

​Mnohem větší šanci vydělat máte, pokud budete koukat po jednoeurových mincích. Tam totiž můžete narazit na minci, jejíž reálná hodnota je 650 eur (přes 16 tisíc korun). Během její výroby došlo k chybě, a tak má z jedné strany vzor mince v hodnotě jednoho eura a z druhé strany vzor mince hodnoty dvou eur, popsal web Fenix

Až 200 eur (přes 5 tisíc korun) pak můžete dostat za minci, při jejíž výrobě došlo k "rotaci známky", a rub je na ní tak obráceně. Hodnotu 100 eur (zhruba 2,5 tisíce korun) má zase mince s vadou tzv. smaženého vejce. Vnitřek mince je oválný místo kulatého a zasahuje až k vnějšímu okraji mince.

Češi stále více investují do sběratelských mincí (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.