Kupujete si rozkrojený meloun? Až zjistíte, co vám hrozí, už to nikdy neuděláte

Pokud si kupujete už dopředu rozkrojený meloun, ujistěte se, zdali byl předtím v chladícím boxu, a prozkoumejte, jak dlouho už v obchodě je. Nesprávně skladovaný totiž může představovat velkou hrozbu pro zdraví.

"Pokud toto ovoce skladujeme při nesprávné teplotě, můžeme přispět k rychlejšímu množení bakterií, jako jsou Salmonella nebo E.coli, které dokáží během několika hodin zamořit celou potravinu," potvrdil pro web pluska.sk odborník z biotechnologické laboratoře Natures Adrián Doboly.

[chooze:article;value:563433]

Obě bakterie tvoří toxiny ve střevech. Při nákaze se u lidí objevují příznaky jako bolesti břicha, průjem, zvracení, horečka či bolesti hlavy. "Nejvíce jsou ohroženy malé děti, senioři (vzhledem k velmi rychlé dehydrataci), a osoby s oslabenou imunitou," uvedl Doboly.

Ještě závažnější je pak otrava toxiny, které vytvářejí plísně, jež se taktéž mohou na nesprávně skladovaném melounu objevit. "Různé plísně tvoří různé toxiny, jejichž účinky jsou karcinogenní (podporují tvorbu rakoviny), teratogenní (poškozuji plod a způsobují vývojové poruchy), mutagenní (poškozuji anebo působí na mutaci DNA v buňkách) a také mohou narušovat hormonální rovnováhu," přiblížil odborník.

Abyste rizikům předcházeli, je lepší koupit meloun vcelku, doma jej umýt a schovat do ledničky, kde nenakrojený vydrží čtyři dny. Pokud jej načnete, spotřebujte ho do dvou dní. A kdybyste si jej náhodou s sebou brali na výlet, snězte jej ideálně do čtyř hodin.

Kontrola prodejen potravin v Nymburce: Plíseň, zelená játra i rozbitá vajíčka (05/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.