Školu zaplavila střevní infekce. Dvě děti zemřely

Zástupci Millstead Primary School byli oznámením o úmrtí dvou svých žáků zdrceni. "Oba naplňovali své třídy radostí, jejich rodinám jsme vyjádřili upřímnou soustrast. Navždy zůstanou v našich srdcích," citoval deník Mirror ředitelku školy Michelle Beardovou.

Smrt dvou dětí přišla v okamžiku, kdy se škola potýká s parazitickým průjmovým onemocněním známým jako giardióza. Zdali spolu onemocnění a smrt dětí souvisí, vyšetřuje Agentura pro zdravotní bezpečnost Spojeného království (UKHSA). "Zatím se to jeví jako nepravděpodobné, příčiny úmrtí ale ještě nebyly potvrzeny," uvedla mluvčí agentury pro portál Liverpool Echo.

[chooze:article;value:548705]

Zástupci školy se nyní snaží společně s UKHSA zabránit dalšímu šíření nemoci. "Poskytli jsme informace a rady škole a rodičům. Byla zavedena opatření v oblasti veřejného zdraví, která mají pomoci předejít dalším případům," řekla konzultantka ochrany zdraví Emma Savageová.

Giardióza se může šířit přímým kontaktem s infikovanými lidmi nebo zvířaty nebo požitím kontaminované vody. Jejími příznaky jsou například vodnaté průjmy, mastná stolice, časté říhání, nevolnost, nechutenství či dehydratace. Léčí se zejména antibiotiky, přičemž by příznaky měly odeznít do jednoho týdne. Neléčená však může přejít do chronického stadia.

Předcházet tomuto onemocnění pak lze dostatečným mytím rukou mýdlem a vodou, zejména po použití toalety a před konzumací jídla či před manipulací s ním. Důležité je si také dávat pozor na pitnou vodu. I ta může být kontaminována.

Oblíbenou italskou destinaci zasáhla epidemie. Stovky lidí skončily v nemocnici (06/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.