Škol bude méně, plánuje Bek. Ty menší chce slučovat

Jedno město, dvě školy. V jedné z nich 50 žáků a ve druhé 250. To by mělo být brzy minulostí. "Ministerstvo připravuje návrh, který by stanovil pro zřizovatele, větší města, která mají více škol, určitý limit, jak veliká může být další škola, aby nevznikaly školy 50 nebo 100 dětí, kde vedle existuje škola, která má 300 dětí. Měly by mít alespoň 200 dětí," oznámil Bek.

"Ne všichni jsou schopni spravovat obrovské giganty plné dětí," míní zastupitelka Jesenic a ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková. "Regulace například škol, které zřizuje jedna obec, by měla nastat až za pět let," avizoval Bek.

Zhruba čtvrtina všech základek v Česku má pod 50 žáků. Škol s méně něž 200 žáky je téměř 2 500, tedy víc než polovina. Třeba v Jesenici nedaleko Prahy školu nedávno dokonce rozdělovali. 

[chooze:article;value:562523]

"Ve chvíli, kdy jsem je rozdělili na dvě vedení, na samostatnou mateřskou školu a základní školu, tak mateřská škola velmi rychle vyletěla nahoru a zlepšila se celková finanční kondice," poznamenala Vladyková.

Slučování vedení škol se chystá zatím dobrovolné. "Za jakých podmínek bude dobrovolnost? Podle mého názoru už teď zřizovatelé mohou, pakliže doznají, školy slučovat," argumentuje místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Markéta Seidlová.

"Připravujeme modernizaci právní formy, kterou mohou mít školy, které jsou zřizovány více obcemi," uvedl Bek. 

Škola, která čítá do 100 žáků, se nachází také v obci Dřísy ve Středočeském kraji. Výuku zajišťuje sedm pedagogů. 

[chooze:article;value:564089]

"Ředitel musí zajišťovat úplně všechno, respektive za úplně všechno zodpovídá, ať už je to výkaznictví a administrativa, pracovněprávní záležitosti, ekonomické věci. Na těch větších školách je výhoda v tom, že ten ředitel k tomu může mít i nějaký aparát," řekl prezident Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc.

A právě provozní aparát mají školy sdílet. Ani to se jim moc nelíbí, chtěly by spíš profesionálního manažera, s tím ale naráží u ministerstva. "Aby nebyla jednou z významných podmínek i nutnost pedagogického vzdělání, ale spíš byl dán důraz na ekonomické a manažerské předpoklady," žádá Vladyková.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.