Zelenskyj se chce postavit Rusům tváří v tvář. Nepřijímáme, vzkazuje Kreml

Podle USA je Ukrajina obětí konfliktu, tudíž by se mělo na mírovém summitu jednat podle jejích pravidel. "Ukrajina rozhodne, kdy a za jakých podmínek se uskuteční diplomatická rokování," citoval agentura Reuters mluvčího americké diplomacie Matthewa Millera. Zároveň ale dodal, že si není jistý, jestli jsou zástupci Kremlu na jednání skutečně připraveni.

Ukrajinský prezident uvedl po návratu ze summitu NATO, že by se Rusové dalšího mírového jednání účastnit měli. "Mým cílem je mít v listopadu připraveny veškeré body, které je třeba prodiskutovat," uvedl Zelenskyj.

[chooze:article;value:564451]

Ruští zástupci ovšem už v minulém týdnu konstatovali, že se případného mírového summitu účastnit nechtějí. "Známe záměry kyjevského režimu a jeho západních kurátorů. Vidíme vědomou ignoraci jiných iniciativ k vyřešení ukrajinské krize. Nepřijímáme ultimáta a takových akcí se nezúčastníme," uvedl pro RIA Novosti náměstek ruského ministra zahraničí Michail Galuzin.

První mírový summit se uskutečnil v červnu ve Švýcarsku. Účastnilo se jej přes devadesát zemí, které projednávaly tři z deseti klíčových bodů, které Ukrajina předložila jako "mírový vzorec". Jednalo se o zabezpečení potravin, jadernou bezpečnost a propuštění válečných zajatců.

Analytik: Mírový summit situaci na Ukrajině příliš neovlivní. Klíčový bude vývoj na bojišti (06/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.