V turistické oblasti Slovenska řádí medvěd. Opakovaně se vrací, situace je vážná

Situace v slovenské turistické oblasti v lokalitě Pribylina je vážná. Pohybuje se tam medvěd, který pravděpodobně ztratil plachost. Opakovaně chodí k rodinnému domu.

"Medvěd k nám chodí už měsíc. Dnes roztrhal dva bazény, předtím včelí úly a mraveniště. Medvědí tým s tím nic nedělá. Bojíme se, máme malé dítě," uvedl na facebooku 8. července anonymně obyvatel rodinného domu, který medvěd pravidelně navštěvuje.

Příslušný úřad o tom ví. "Zásahový tým pro medvěda hnědého Státní ochrany přírody Slovenské republiky obdržel dne 29. května 2024 od majitele chaty v lokalitě Tri vody první hlášení o nebezpečném setkání občana obce Pribylina s medvědem hnědým, který nejevil dostatečné známky plachosti," potvrdil mluvčí zásahového týmu pro web topky.sk.

[chooze:article;value:562326]

​Od prvního hlášení se situace zhoršila. Šelma ohrožuje i další domy. "Po tomto setkání bylo dané místo monitorováno pomocí fotopasti. Od tohoto data obdržel zásahový tým pro medvědy hnědé dalších sedm hlášení z okolí," dodal Zásahový tým pro medvěda hnědého.

Jde o lokalitu, kde se kromě místních pohybují i turisté. Zásahový tým proto zvažuje odstřel tohoto medvěda.

Na Slovensku letos došlo už k řadě útoků medvědů na lidi. Někteří vyvázli se zraněními, jiní přišli o život. Od pondělí dokonce funguje speciální linka pro hlášení nebezpečí v souvislosti s medvědy, informuje web tvnoviny.sk

S medvědy má problémy i Polsko. Muž natočil na konci června natočil, jak se pohybují mezi turisty:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.